Planificarea oricarei calatorii cu masina este obligatorie, atunci cand aveti de gand sa luati dihorul cu dumneavoastra. Sistemul de ventilatie/AC trebuie sa mearga corespunzator, pentru ca animalele sunt foarte sensibile la caldura.

Desi dihorul va sta in cusca de transport, este bine sa va asigurati ca ati izolat interiorul masinii in eventualitatea unei evadari. Blocati orice cale de acces sub bordul masinii si spatiul de sub scaunul soferului, in special. Daca dihorul iese din cusca, trageti imediat pe dreapta si asezati-l inapoi in cusca.

Planificarea rutei este importanta. Verificati localitatile prin care treceti si notati adresa si numarul de telefon al cabinetelor/clinicilor veterinare (inclusiv cele non-stop), in cazul in care micutul are nevoie de asistenta medicala din diferite motive (un kit de prim ajutor este de asemenea necesar). Cand va faceti rezervarea la hotel, asigurati-va ca este permis accesul cu animale si, de preferat, alegeti o camera pentru nefumatori. Dihorii au plamanii sensibili.

In cazul in care calatoriti in strainatate, verificati legislatia tarii de destinatie. Unele tari interzic intrarea anumitor animale sau au cerinte specifice legate de vaccinarea antirabica si deparazitare (cu cat timp inainte de plecare trebuie facute, in ce ordine, titrare de anticorpi etc.).

NU administrati sedative dihorului! Majoritatea dihorilor se comporta bine pe parcursul calatoriilor si nu au nevoie de sedative.

Chiar daca mergeti cu avionul sau cu masina, dihorul are nevoie o cusca adecvata (in cazul zborului, exista cerinte speciale). Dihorii incap comfortabil in custile destinate cainilor de talie mica sau pisicilor. O cusca buna trebuie sa fie ventilata corespunzator, sa ofere destul loc ca animalul sa stea in picioare, sa se intoarca sau sa se intinda, sa aiba un sistem de inchidere solid si sa fie confectionata dintr-un material rezistent (in caz de accident rutier).

Nu transportati dihorul in cutii de carton sau alte recipiente temporare! Cutiile de carton nu ofera destul oxigen si pot fi usor deteriorate (sapate de dihori sau inmuiate cu urina). Este indicat sa va obisnuiti animalul cu cusca de transport inainte de calatorie; oferiti-i timp sa o inspecteze, eventual sa si doarma in ea in zilele anterioare sejurului.

Inainte de plecare, fiti sigur ca ati impachetat toate cele necesare: materialele in care doarme, cateva jucarii preferate, lesa, mancarea (e posibil sa nu gasiti acelasi tip de bobite, iar schimbarea de alimentatie brusca poate provoca probleme digestive), medicamente, desi daca este sub tratament, deplasarea cu un animal bolnav nu este recomandata), bolurile de mancare si apa proaspata.

Nu puneti cusca in portbagaj, decat daca acesta este combi! Cea mai sigura pozitionare este pe bancheta din spate, prinsa cu centurile de siguranta. Daca acestea nu sunt suficient de lungi sa cuprinda cusca, folositi franghii pe care le conectati la sistemul de prindere a centurii de siguranta.

Nu asezati cusca pe podeaua masinii. Vara, este unul dintre cele mai calde locuri in masina. Daca temperaturile sunt foarte mari, racoriti masina inainte de a aduce dihorul. Ce considerati acceptabil pentru dumneavoastra, poate fi un adevarat dezastru climatic pentru dihor.

Nu asezati cusca direct in bataia soarelui. Daca spatiul nu permite relocarea acesteia, blocati accesul luminii solare cu un prosop. Dupa cum spuneam, majoritatea dihorilor se adapteaza bine in timpul calatoriilor. Pentru ca in prima jumatate de ora dihorii nostri sunt ocupati cu sapatul gratiilor sau peretilor custii, preferam sa le taiem unghiile inainte de a pleca la drum.

Nu privati animalul de mancare si apa. Desi multi dau acest sfat pentru caini si pisici, nu se aplica in cazul dihorilor. Deoarece au un tract intestinal scurt si metabolism rapid, dihorii trebuie sa aiba acces la mancare si apa tot timpul. Pentru a evita un dezastru (apa varsata si mancare intinsa peste tot), puneti o cantitate mai mica de apa si bobite si reimprospatati la fiecare ora.

Daca faceti un popas si il scoateti din masina, puneti-i hamul (etichetat cu contactul dumneavoastra) si nu lasati strainii sa il atinga. Daca cineva insista, va puteti scuza spunand ca dihorul musca atunci cand este obosit (schimbarile de comportament sunt posibile). Daca il lasati in masina, minimizati perioada in care sunteti plecat (sau lasati motorul pornit). Vara, caroseria se incinge aproape imediat si dihorul poate sa se supraincalzeaza. In cazul in care lasati motorul pornit, incuiati masina cu cel de-al doilea rand de chei.

Cand ati ajuns la hotel/pensiune, verificati baia inainte de a lasa dihorul liber (instalatia sanitara – lasati capacul la toaleta, tevi, posibile gauri). Il puteti incuia acolo pana cand inspectati camera si va asigurati ca nu exista pericole.

Daca destinatia dumneavoastra este litoralul, nu iesiti cu dihorul pe plaja in timpul zilei. Intensitatea solara este prea mare, iar nisipul absoarbe toata caldura soarelui si poate ii arda labutele. Dihorii albino sunt cei mai predispusi la arsuri solare.

La plimbare, fiti cu ochii pe caini, pasari de prada si copii. Nu lasati dihorul sa faca baie in mare: apa sarata este periculoasa, daca este ingerata! De obicei, 15-20 minute de plimbare sunt suficiente. Faceti diferenta intre un dihor fericit si un dihor extenuat sau speriat de lume.

ASPECTE MEDICALE

Inainte de calatorie

  • Picaturi antiparazitare (purici, capuse, viermi intestinali, etc.)
  • Daca va indreptati catre sudul Europei – neaparat pastiluta pentru dirofilaria. Infestatia este cauzata de tantari – un singur vierme poate fi fatal pentru un dihor. Verificati intotdeauna destinatia si tarile de tranzit.

Trusa de prim ajutor

  • Dezinfectant
  • Bandaje
  • Spray pentru arsuri
  • Un medicament antialergic (antihistaminic) recomandat de medicul veterinar
  • Un calmant (preferabil lichid) recomandat de medicul veterinar (atentie la dozaj!)
  • Seringi de diferite dimensiuni (mica pentru medicamente, medie pentru apa, mare pentru mancare)
  • Picaturi antiparazitare
  • O solutie de mancare de urgenta pentru animale bolnave sau in convalescenta, care refuza sa manance sau au scazut foarte mult in greutate, hipercalorica – spre exemplu, Oxbow Carnivore Care.
  • un sirop (fie de porumb, agave, orice) sau miere (DOAR pentru a-i scoate din convulsii, daca sunt hipoglicemici). Daca dihorul intra in convulsii, nu va panicati, deja nu mai simte nimic, oricat de mult ar plange – este inconstient. Frecati putin sirop cu degetul pe gingiile lui ca sa fie fortat sa inghita.
  • praf stiptic (pentru coagularea sangelui in caz de rana deschisa)
  • vaselina pura (+/- grasime animala) + bostan dat pe blender sau dovleac, pentru blocaje intestinale – daca suspectati ca a ingerat un corp strain. Administrati alternativ o ligura de vaselina/2 linguri de puree de bostan o data pe ora pana cand dihorul elimina fie obiectul strain sau are un scaun de consistenta normala, mare, portocaliu. Daca dupa aprox 5 ore nu elimina, daca vomita, nu mananca, nu bea, nu are scaun, mergeti de urgenta la medicul veterinar
  • Apa cu electroliti – nu va speriati daca are putin zahar – este folosita doar in situatii de criza pentru o hidratare foarte eficienta si rapida, in caz de insolatie sau daca dihorul s-a deshidratat foarte tare din alte motive (nu mai bea singur apa, vomita sau are diaree excesiva)
  • Daca ati fost invatat cum sa luati sange si sa folositi glucometrul, ar fi ideal sa il calibrati si sa il aveti mereu la indemana
  • De asemena, ar fi ideal sa invatati de la medicul veterinar cum sa puneti perfuzii pentru hidratare. Sunt vitale in caz de urgenta, pentru ca deshidratarea ucide foarte repede. Daca stiti, sa aveti una la indemana.
  • patura termo – pentru a va putea incalzi in caz de urgenta, daca ramaneti blocati undeva in frig.
  • termometru (temperatura normala 37.8 – 39.4)
  • o lista cu medici veterinari specialisti si clinici nonstop, de pe tot parcursul calatoriei.

Va dorim o calatorie placuta!

3 Comentarii
  1. Alisia 8 ani în urmă

    Dar cum il pot transporta cu trenul

  2. Autor
    Roxana 10 ani în urmă

    Daca este o distanta foarte mare, ideal ar fi sa evitati transportul animalului, in sensul sa il lasati in habitatul sau supravegheat de altcineva. Daca nu se poate, aveti grija ca animalul sa fie transportat in conditii decente de spatiu, temperatura (caldura excesiva este periculoasa), hrana, apa proaspata. Il puteti scoate din cusca din cand in cand, pentru a evita stresul pe cat posibil.

  3. Ardean Ovidiu 10 ani în urmă

    Buna! Am un dihor in varsta de un an si jumate si as dori sa stiu daca as putea sa calatoresc cu el intr-un autocar? Am mai calatorit cu el cu masina dar nu pe distante asa lungi. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account