Acest subiect conține 5 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de Anonim acum 12 ani, 8 luni.
-
AutorMesaje
-
06/05/2012 la 10:01 am #2435
De ceva timp, Taz doarme foarte mult, nu se mai joaca, se ascunde de noi si mananca mai putin ca de obicei. Este deprimat, letargic. Asta, cu toate ca analizele i-au iesit foarte bune. Am mers la Falcon Vet si l-a consultat Ana. Diagnosticul: stresul! E adevarat ca in viata lui au aparut niste schimbari. Multe si bruste. In primul rand, i-am schimbat alimentatia. Am incercat sa-l fac sa manance din nou boabe si i-am introdus in meniu inimi si pipote de pui, carne de curcan si prepelita. Nu i-au placut, asa ca a inceput sa manance din ce in ce mai putin. Apoi, l-am sos afara in parc alaturi de alti dihorasi, iar Taz s-a speriat destul de tare. Apoi, i-am mutat cusca din casa in balcon. Si ultimul lucru, am plecat cu el din Bucuresti la mare. I-am schimbat din nou locul. Toate acestea, adunate intr-un timp extrem de scurt, l-au facut sa cedeze psihic.
Ce-am facut? Ce-a spus Ana. Am revenit la mancarea lui obisnuita (pulpa si piept de pui), i-am mutat cusca in casa si nu il vom mai scoate o perioada afara, la plimbare. Despre intalnirile cu dihorei nici nu se mai pune problema. Vom iesi cu el doar singuri, din pacate. Important este psihicul lui si starea lui de bine. El este un animal foarte bland si iubitor, foarte calm.
Aseara, a mancat bine pentru prima oara dupa aproape 4 saptamani. Azi dimineata, la fel. Acum se joaca in balcon cu mingiuta lui de tenis. Cred ca incepe sa-si revina. Alte motive care au dus la schimbarea comportamentului: a venit caldura, naparleste si acum 3 saptamani i-am pus implant. Asta i-a dat peste cap tot sistemul hormonal.
Cred ca si ceilalti stapani de dihorei ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a supune animalutele la schimbari in ceea ce priveste alimentatia sau mediul in care traiesc. Cat despre intalnirile cu alte animale, daca dihorul nu este obisnuit, ar trebui sa avem mare grija. Taz, de exemplu, nu se sperie de caini, pisici sau dihori decat daca acestia devin agresivi cu el. Daca sunt linistiti, ii miroase, ii cerceteaza fara nici o problema. Daca nu, se retrage. greseala noastra a fost ca nu l-am lasat sa se retraga 🙁
Daca ati trecut si voi printr-o astfel de situatie, povestiti-ne despre experienta voastra. Orice informatie este mai mult decat binevenita.
Pana una-alta, avem nevoie de incurajarile voastre 🙂 Sa ne tineti pumnii sa trecem peste asta cu bine.
06/05/2012 la 7:41 pm #4696Incet, incet pare ca-si revine. A mancat din nou bine.. pulpa de pui dezosata..azi a fost parca putin mai activ. ne-am jucat cu pungile si cu jucaria de plus. 🙂 Multumesc pentru incurajari, Pupe!
07/05/2012 la 10:07 am #4702Inviorare pentru Tazucul si destresare ii dorim!
La noi Dexu e oripilat de aspirator si fuge sub canapea si se ascunde. Iar acum, ca naparleste e mai morocanos…incerc sa ii scurtez perioada de naparlire jumulindu-l dar nu prea reusesc….se enerveaza destul de repede si se ascunde. incerc sa il pacalesc prin diferite metode – imi mai iese cateodata…e destul de pufosenie si am ceva de lucru…
Yukki a avut o perioada in care nu prea se juca (la vre-o luna dupa ce o castrase Radu). am fost la Radu si Ana, i-am facut analize si era ok. si-a revenit pe urma.
07/05/2012 la 4:34 pm #4703AnonimStresul este un factor pe care nu prea il luam in seama in cazul dihorilor, nu stiu de ce. Probabil pentru ca dihorul nu arata asta atat de evident sau pe cai cu care noi suntem obisnuiti. Cert este ca se streseaza usor si sigur.
Orice schimbare in mediul inconjurator (relocare, schimbarea anotimpurilor, introducerea altor animale, aparitia unui membru nou in familie etc) cat si in alimentatie, streseaza un dihor. Mai tare sau mai putin, in functie de individ. Orice schimbare care tine de noi trebuie infaptuita treptat si cu multa grija.
Un dihor nu trebuie deranjat din somnul lui, NICIODATA. Poate o exceptie ar putea aparea atunci cand avem de a face cu un animal bolnav, care trebuie hranit la intervale fixe de timp cu seringa. Asigurati-i coltul intunecos unde sa se poata retrage atunci cand are nevoie si nu il deranjati.
Cred ca mai degraba voi face un articol pe aceasta tema:P. Lol!
Din experienta mea, stresul afecteaza diferit fiecare dihor in parte. Unii devin apatici si nu mai mananca bine, altii se indeparteaza de stapan (Pif este extrem de suparat pe mine cand aduc alte animale in casa), altii incep sa muste etc. Cert este ca stresul este foarte periculos pentru sanatatea lor, prima afectiune cel mai des asociata fiind ulcerul gastric.
09/05/2012 la 12:36 pm #4721Multumesc pentru incurajari, Ioana! taz si-a revenit de cand i-am reintrodus in meniu mancarea lui preferata, cu care era obisnuit. Cred ca si mutarea custii la locul ei, in casa, a avut efect 🙂 de cateva zile ne jucam din nou si papam bine ca sa ne facem dolofan la loc 🙂
09/05/2012 la 11:06 pm #4727AnonimMa bucur mult de tot ca se simte bine, Laura. Eram sigura ca e stresat….cam asa arata si Pifu' meu, numai ca are o moaca mai suparata 😀
-
AutorMesaje
Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.