Uneori, afectiunile oculare nu numai ca ameninta ochii animalului, ci si viata acestuia. Iata cateva probleme observate la dihori:

Cataracta

Este cea mai frecventa boala si poate fi congenitala, atunci cand dihorul se naste cu cataracta sau aceasta apare la o varsta foarte frageda, sau din cauza varstei inaintate. Dihorii cu diabet, boala Aleutina sau uveita (inflamatia tractului uveal, format din iris, corp ciliar si coroida) prezinta un risc mai crescut la aparitia cataractei.

De cele mai multe ori, cataracta apare pur si simplu fara sa se stie de ce. Prognoza pentru un dihor afectat nu este chiar cea mai buna. In prima faza a bolii, animalul inca mai poate sa vada lumina si forme, in timp insa, aceasta provoaca orbirea. Se folosesc antiinflamatoare, pentru a mentine ochiul comfortabil si mai putin inflamat, dar aceastea nu readuc vederea. In rare situatii, se practica chirurgia pentru a inlatura cataracta, insa nu este cea mai practica solutie, pentru ca este riscanta in cazul dihorilor. Acestia au ochii mici, iar extragerea lentilelor este mult mai dificila decat la caini si pisici. De cele mai multe ori, stapanii nu opteaza pentru aceasta metoda, pentru ca este riscanta si are costuri foarte ridicate.

Glaucomul

O alta boala frecventa la dihori este glaucomul. Aceasta apare la orice varsta si poate afecta unul sau ambii ochi. Ca si la alte specii, glacomul cauzeaza pierderea vederii, insa procesul nu este atat de rapid la dihori. Ochii lor sunt foarte flexibili si se pot mari, lucru care micsoreaza presiunea intraoculara. Din acest motiv, nu pierd retina la fel de rapid ca alte specii.

In orice caz, aceasta boala este greu de diagnosticat, pentru ca simptomele nu sunt la fel ca la caini si la pisici. In multe cazuri, nu apare edemul cornean si animalul nu manifesta durere precum cainii si pisicile (care tin ochii inchisi). Cand stapanul remarca problema, presiunea este de obicei atat de mare, incat animalul poate fi deja orb sau pe cale sa orbeasca in curand, iar terapia nu mai este de ajutor.

Atrofia retinala

Apare la orice varsta, dar cu precadere la dihorii mai batrani si se manifesta prin pierderea treptata a vederii. In stadiu avansat, pupila devine complet dilatata, fixa si nu mai raspunde la stimuli luminosi. Diagnosticarea este extrem de greu de facut, intrucat medicii veterinari nu executa un examen medical minutios.

De asemenea, multi stapani nici nu isi dau seama ca dihorul lor si-a pierdut vederea. Deoarece majoritatea dihorilor au ochii inchisi la culoare, stapanilor le este dificil sa observe pupilele dilatate. Comportamentul lui nu se schimba foarte mult; cel mai probabil ca animalul alearga la fel ca inainte sau se loveste de anumite obstacole, lucru destul de des intalnit si la dihorii sanatosi.

Nu se stie inca exact ce cauzeaza atrofia retinala. Unii speculeaza ca este o afectiune dobandita genetic, altii ca este strans legata de o deficienta de taurina etc. Ca si in cazul altor afectiuni degenerative, atrofia retinala nu se poate trata.

Uveita

Afecteaza dihorii la orice varsta. Aceasta afectiune apare in general ca rezultat al unei traume fizice, urmata de infectare (sau virusul bolii Aleutine). Uveita poate duce la aparitia glaucomului sau cataractei.

Uveita se trateaza in general cu antiinflamatoare (cortizon, sub forma de picaturi), pentru a reduce procesul inflamator. Daca boala Aleutina este cauza aparitiei uveitei, atunci aceasta este greu de stopat, insa cel putin poate fi reprimata inflamatia atat cat se poate. Daca nu este tinuta sub control, nu numai ca apar dureri, dar si retina poate fi afectata, lucru care duce la pierderea vederii.

Limfomul

Un tip comun de cancer la dihori care afecteaza orbita (mai degraba decat ochi in sine) este limfomul retrobulbar. La aceasta boala apar tumori in spatele globilor oculari care ii imping afara din orbite. Initial, simptomele sunt similare cu glaucomul, intrucat ochii devin mai bulbucati si mai mari, dar nu este ochiul cel care se mareste, ci altceva in spatele lui care il impinge afara. Singura metoda sigura de a confirma aceasta boala este cu ajutorul ultrasunetelor, dupa care biopsie pentru a determina daca este cancerigen si masurarea presiunii intraoculare pentru a vedea daca aceasta este marita.

Daca presiunea este marita, atunci cu siguranta este vorba de glaucom. La limfom, presiunea nu este necesar crescuta, ci mai degraba in spatele ochiului. Se produc confuzii foarte des intre limfomul retrobulbar si glaucom. Depistarea corecta a bolii este foarte importanta, pentru ca tratamentul este complet diferit fata de glaucom.

Tratamentul consta in inlaturarea tumorii si a tesuturilor afectate pe cale chirurgicala si probabil chimioterapie. In cazurile severe in care ochii sunt atat de umflati incat nu mai pot fi pusi inapoi in orbite, enucleatia devine necesara.

Din pacate, limfosarcomul este prezent si in alte parti din corp, iar pronosticul este foarte trist…

Trauma

Traumele apar foarte des la aceste animalute, mai ales atunci cand se scarpina sau se joaca. Micile rani duc la ulceratii corneale, care se infecteaza si au nevoie de tratament cu antibiotice.

Bolile oculare la dihori nu au fost foarte bine documentate pana in prezent. Vestea buna este insa ca un dihor se descurca foarte bine chiar daca si-a pierdut vederea. Dihorii nu au o vedere foarte buna de la mama natura. O folosesc atunci cand o au, insa nu se bazeaza exclusiv pe ea precum oamenii sau pisicile. Cand orbesc, acest lucru nu ii demoralizeaza. Acestia continua sa alerge si sa se joace, iar in majoritatea cazurilor, nu se comporta diferit 🙂

NOTA:  Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

3 Comentarii
  1. nibal 14 ani în urmă

    am un dihor alb, are probleme la ficat, dar de mai bine de 6 luni , este rosu in juru ochilori umflati si uzi. si mi-au dat medici toate feluri de picaturi fara rezultate, si nu mai stiu ce sa fac. SUNT DISPERAT. AJUTOR

  2. Roxana 15 ani în urmă

    Servus, Mihai

    Sunt multe persoane care au impresia ca dihorii lor sunt orbi sau au probleme de vedere, mai ales cand sunt mici. Dupa cum ai citit probabil in articol, ei nu au vederea prea buna (nici foarte aproape, in punctul mort, nici departe). Puiul tau are doar 1 luna si jumatate, asa ca probabil chiar ca nu stie nici macar pe ce lume e! Iti recomand sa ii pui un recipient cu apa din care sa bea la fel ca la pisici, nu inalt ca sa nu ajunga. Dihorii nu beau foarte bine din recipientele acestea cu bila si se pot deshidrata.
    Daca ti-e teama ca il varsa, cumpara recipient special cu baza cauciucata, care nu aluneca si nu poate fi rasturnat si pune-l cu nasul acolo sa stie ca e apa.
    Eu zic sa nu iti faci probleme prematur, pentru ca este prea mic sa iti dai seama exact, insa poti face testul tipic cu degetul plimbat prin fata ochilor stanga-dreapta, sa vezi daca il urmareste (sau eventual cu o bucatica de carnita).
    Daca ai totusi dubii, poti sa il duci la un veterinar si te lamureste imediat 🙂

  3. Mihai 15 ani în urmă

    Am si eu o problema. Mi-am cumparat acum 2 zile un pui de dihor, are 1 luna si jumatate si imi este frica ca e orb. Nu reactioneaza cand imi apropii mana de ochii lui.
    Sau de exemplu cand il pun eu sa bea apa din rezervorul mic cu bila pe care il are in cusca bea, dar daca nu il pun eu nu se duce sa bea apa. Este ceva normal ? Imi poate da cineva un sfat ? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account