Criptococoza este o boala cauzata de o ciuperca, Cryptococcus neoformans, care este larg raspandita in mediul inconjurator si care poate infecta pisicile, cainii si oamenii. Desi este atat de raspandita, totusi aceasta ciuperca afecteaza un numar destul de mic de animale. Devine o problema serioasa pentru animalele care au o deficienta sau un sistem imunitar slabit. Aceasta ciuperca este bine cunoscuta in medicina umana, deoarece afecteaza aproximativ 20% din pacientii infectati cu HIV. Organismul este relativ usor de diagnosticat, iar tratamentul are succes daca este aplicat imediat.
Unde se gaseste?
Cryptococcus a fost izolat in diferite medii, precum pamant, fructe si chiar pe pielea persoanelor sanatoase. Sursa primara de infectare pentru oameni si animale o reprezinta excrementele de pasare. Mai precis, este cel mai des asociata cu excrementele de porumbel. Temperatura mare a corpului porumbelului previne infectarea cu ciuperca, insa aceasta trece prin tractul intestinal si se concentreaza in excremente. Nivelul mare de creatinina de asemenea creeaza mediul ideal pentru devoltarea criptococului, iar daca acesta este protejat de ariditate sau lumina solara intensa, poate supravietui pana la doi ani.
Patogenie
Animalele si oamenii se infecteaza cu Cryptococcus prin inhalarea de particule. Acestea se instaleaza in cavitatea nazala si in plamani. Un studiu a aratat ca 14% dintr-o populatie de caini sanatosi aveau Cryptococcus in cavitatea nazala, iar la pisici 7%.
Dupa ce ajunge in nari sau in plamani, Cryptococcus poate reactiona diferit. La majoritatea animalelor sanatoase, ciuperca ramane izolata si nu creeaza probleme niciodata. La animalele cu un sistem imunitar slabit, boala poate progresa ajungand la pneumonie sau boli sistemice.
Ce simptome apar?
Ciuperca afecteaza animalele la orice varsta si de orice rasa. Simptomele pot diferi de la stranut, scurgeri nazale si probleme cu ochii pana la afectiuni ale sistemului nervos. Multe dintre pisicile infectate nu au prezentat febra, dar multe dintre ele cu infectie cronica erau letargice, nu mancau si pierdeau din greutate vazand cu ochii (la dihori, boala s-a manifestat cu febra ridicata).
Cum se pune diagnostic?
Diagnosticul poate fi pus cu ajutorul mai multor metode. Una dintre cele mai rapide si mai simple este exudatul nazal si cutanat. Ciuperca este identificata la microscop rapid. O alta metoda este detectarea antigenului capsulei criptococului printr-un test de aglutinare sau prin cultura de scaun si biopsie tisulara.
Cum se trateaza?
In anumite cazuri, de exemplu pentru eliberarea cailor aeriene inalte in obstructiile datorate granuloamelor nasofaringiene, poate fi indicata debridarea leziunilor. Au aparut multe antifungice noi, derivate din cele existente in prezent si s-au facut eforturi de a le scadea toxicitatea si a le ameliora activitatea. Principalele clase de antifungice utilizate în medicina veterinara sunt polienele, azolii si flucytozina (FCY).
Prevenire
Principalele mijloace de prevenire sunt reprezentate de limitarea contactului cu animalele sau cu locurile unde concentratia fecalelor de porumbel este mare, in cladirile intunecoase si umede. Numarul organismelor poate fi scazut prin curatirea adaposturilor porumbeilor cu apa de var 40 g/dl, in apa fiind adaugat? si NaOH 1,5 g/dl. Aceast? solutie se aplica in cantitate de 1,36 l/m2.
In termenii sanatatii publice, aspectul major cel mai pertinent referitor la animalele de companie infectate este raportat sursei la care au fost expuse, aceasta reprezentand si o surs? de expunere pentru oameni. Este recomandat ca pet-shop-urile sa nu tina carnivorele langa pasari (canari, papagali, porumbei) pentru a evita infectarea.
Mentiune: Am decis sa documentez aceasta afectiune pentru ca am o prietena a carei dihorita sufera si acum din cauza acestei ciuperci. Este probabil un caz unic in tara, iar in SUA se stiu foarte putine situatii in care dihorii au fost afectati de criptococ. Cu toate acestea, este o boala periculoasa, care se trateaza pe parcursul a 6-8 luni si in cele mai multe cazuri, este fatala daca nu e descoperita la timp. Sper ca, dupa ce se insanatoseste, prietena mea va scrie un articol pentru acest site despre experienta ei.
Speram sa te faci bine in curand, Tina!
Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!
Dap.
Si excrementele de papagali pot da boala ?
Simo este o m?mic? ambi?ioas?!!! 🙂 Cu siguran?? va reu?i. Dexter ?i Ella deabia a?teapt? ca Tina s? se pun? pe picioare ca s? se joace împreun?! Pupici
Promit ca am sa fac tot ce pot sa se faca bine! Si sincer, pot foarte mult.
Te iubesc Tinuta!