Noi hranim puisorii cu urmatorul mix: carne de pui cu putina grasime, inimi si pipote de pui (fierte), inimi si carne de curcan, carne si organe de iepure, putina carne de vita si cartilagii de oase (la fel fierte, sa nu se inece). Daca nu aveti mixer, puteti sa le taiati marunt si apoi sa le bateti cu un topor de snitele.
La acest mix, adaugati faina de tarate in procent de 6% din cantitatea totala. Taratele contin complex de vitamina B si sunt foarte bune pentru calitatea blanitei. Se adauga in mix pe perioada de crestere si naparlire.
Pe masura de puisorii cresc, nu le mai maruntiti. Se ofera in bucatele mai mari, pentru a le pastra dintii sanatosi.
Pentru cei care nu au timp/resurse pentru a asigura o alimentatie strict naturala, acum este momentul cand se pot introduce si bobitele uscate sub forma de pasta (se lasa aproximativ 10 minute in apa, apoi se paseaza), amestecata initial cu carnea.
Este posibil sa nu le placa la inceput. Insistati, dupa care umeziti bobitele din ce in ce mai putin, pana treceti pe varianta uscata. Dupa aceasta etapa, nu renuntati la carne. Carnea trebuie sa ramana in alimentatia dihorului pe viata, chiar daca nu o puteti asigura la fiecare masa.
O alimentatie doar pe baza de carne de pui nu este suficienta. Sunt multi sustinatori ai tipului de hrana ‘prada intreaga’, adica oase, organe, carne, printre care si noi. Doctorul John Lewington, care a scris probabil cel mai complex tratat despre dihori, nu este de acord cu mancarea uscata procesata, explicand despre incidenta unor boli ca rezultat al acestui tip de alimentatie. Desi suntem de acord cu dansul, experienta ne-a dovedit ca pentru unii stapani este destul de greu sa isi hraneasca animalul numai cu hrana ‘prada intreaga’.
Insistam asupra calitatii mancarii. Nu dati decat hrana uscata pentru dihori! Dihorul nu mananca mult, asa ca nu veti pagubi.
Suplimente/vitamine: adresati-va medicului veterinar.
Alte alimente: soricei congelati, pui de gaina de o zi, galbenus de ou fiert sau crud (la adolescenta, jumatate de galbenus de ou pe saptamana, la maturitate, un galbenus pe saptamana).
Atentie: NU dati dihorului albus de ou! Acesta dezactiveaza biotina, care este esentiala pentru sanatatea animalului. Desi coaja de ou este buna ca sursa de calciu, nu o dati intreaga. Exista risc de blocaj intestinal. Prin urmare, o pisati marunt si o amestecati in mixul descris mai sus.
NU faceti abuz de oua!
Revenim asupra interdictiilor: NU dati dihorilor legume, fructe sau dulciuri!
Schema descrisa mai sus se pastreaza si la maturitate, insa puteti sa dati frau imaginatiei si pentru alte retete.
Daca mai aveti si alte idei, sunteti bineveniti sa ne trimiteti un e-mail.
Articol intocmit de dihori.ro
multumesc…am inceput sa ma prind cum sta treaba…
Sa va traiasca! Scrie in articolul de mai sus exact ce sa ii dati sa manance si cum sa ii adaugati bobitele treptat in alimentatie. Va rog sa il cititi 🙂
sunt mamica unei dihorite in varsta de 7 saptamani, eu am primit.o ieri si azinoapte a plans toata in continuu si acum am realizart k unul din motive a fost k ii era foame…eu i.am lasat un castron cu bobuite ptr pisicutze… dar nu cred k are puterea sa le rontaie… am nevoie de idei cum sa fac cu mancarea pe perioada noptii si cand sunt plecata de acasa…mentionez k atunci cand sunt acasa ii dau mancare imediat cum se trezeste si se culca l loc. … multumesc
Mergeti cu ea la veterinar pentru un control.
dihorita mea trebuie sa fete mai are 4 -5 zile nu stiu ce sa fac de mancat maninca bine dar tremura tot timpu si nu stiu de ce
In afara de faptul ca probabil va avea diaree, nu cred ca va fi o problema. Tine-l sub observatie. Daca se prelungeste perioada, fa o vizita la doctor.
Am scapat o sticla de lapte pe jos si dihorul meu a baut .. e de rau ?
da, i le dam numai cand suntem cu ea – dimineata si seara 🙂
in sfarsit s-a dat si pe bobite…dar numai cu foooooooarte multe insistente…
foarte smecherita si alintata 😀
si profitoare de faptul ca e iubita 😀
Mare atentie sa nu se inece, Oana 🙂
Eu am inceput sa ii dau lui Bubu gatzi de pui 🙂
e inebunita dupa ele…ii place sa le rontaie 🙂
nu le fierb si nu se ineaca (are deja 3 luni)
in schimb, domnul Dex nu serveste asa ceva…lui daca i-am dat numai pasat cand era puiut, nu stie sa isi foloseasca dintisorii 🙂
asa ca, sa ii diversificati mancare puiutilor pe cat puteti
puisorul meu sa obisnuit repede cu grauntele, eu i-am pus cateva imuiate in castronel si pana m-am dus sa aduc niste carne in caz ca nu va manca grauntele, el le terminase 😀 🙂
Foarte frumos. Poti varia si cu alte tipuri de carne 🙂 Ai grija cu smantana 😛
Am un puisor scump de 7 saptamani la care ii dau bobite de Ferret Pro inmuiate in apa in care am fiert carne de pui si pisate si amestecate cu bucatele de carnita de pui si o data pe saptamana galbenus de ou fiert pisat si amestecat cu foarte foarte putina smantana numai cat sa fie umpic umed
Din hipermarketuri. Se gasesc in zone speciale, in general la standurile cu specialitati de peste congelat sau proaspat, in standurile cu carne de rata, curcan. Daca nu te descurci, poti intreba un angajat. Eu cumpar din Billa si Carrefour.
de unde cumpar carne de iepure? (n-am cumparat asa ceva in viata mea si habar n-am unde se gaseste)
Mancarea trebuie lasata la discretie atat puilor, cat si adultilor. Cand sunt mici mananca foarte mult si cresc rapid, dar nu te speria. Cand cresterea stagneaza, intra in ritm normal.
de cate ori trebuie sa hranest puiul de dihor de sase saptamini intro zii
Mersii