Orice animal domestic poate manifesta tendinta de a musca daca se simte in pericol. Dihorii nu fac exceptie. Totusi, acestia au o reputatie falsa cum ca au aceasta tendita de a musca mai accentuata. Dihorii domestici nu musca, in general (doar daca nu au fost niciodata in preajma oamenilor), dar daca exista un istoric de violenta, abuz, daca este bolnav, ranit sau speriat, poate musca. Se poate spune acelasi lucru si despre caini sau pisici. In USA, statisticile arata ca aceste accidente sunt mai frecvente in cazuri cainilor si pisicilor.
De cele mai multe ori, se confunda muscatul cu tendinta lor de a ‘apuca’ atunci cand sunt mici sau cand se joaca. Dihorilor le place sa se joace DUR, mai ales cand sunt pui, si este posibil sa te apuce de picioare (sosete), degete, urechi, buze, pentru a te chema la joaca. Nu vor sa te raneasca, ci doar sa se joace, ca si cum ai fi partenerul lor de joaca dihor. Pielea lor este mult mai groasa decat pielea oamenilor, motiv pentru care ceea ce considera ei ‘apucat’, tu sa consideri muscatura in toata regula.
Trebuie sa intelegi mai intai de ce musca dihorul tau:
- Dihorii musca atunci cand au chef de joaca si devin agitati;
- Nu uita faptul ca dihorii au destul de multa energie dupa ce se trezesc din somn si au nevoie de atentie. Muscatul poate fi o chemare la joaca;
- Daca esti muscat, nu trage degetul! Cu cat tragi mai mult, cu atat maxilarul animalului se inclesteaza mai tare. Lovitul in nas sau desfacerea maxilarului cu mana nu functioneaza, intrucat sunt animale foarte incapatanate si nu renunta usor (plus ca poti sa ii ranesti serios). Incearca sa ii acoperi narile cu degetele;
- Nu lovi dihorul in nas si nu il agresa! Un animal lovit si speriat va musca mult mai rau decat unul jucaus. Nu subestima muscatura lui: este animal de prada in mama natura!
- Pedepsirea animalului pentru acest tip de comportament nu este recomandata. Incearca sa il ignori si sa ii acorzi atentie atunci cand se comporta frumos.
- Striga tare ‘Hey’ sau ‘Nu’ atunci cand esti muscat;
- Apuca-l de pielea de pe gat, din spate si scutura usor. De obicei acest comportament ii descurajeaza, intrucat asa sunt disciplinati de mamele lor;
- O metoda extrema, in cazul in care nu da drumul sub nici o forma, este sa il pui cu capul sub jet de apa;
- Retrage-te din aria lui de actiune si lasa-i putin timp sa se calmeze;
- Intoarce-te si joaca-te in continuare. Repeta de cate ori este necesar.
- Daca muscaturile continua, da-i animalului un ‘time out’;
- Plaseaza-l in cusca si lasa-l acolo sa se calmeze;
- Cand se comporta frumos, da-i o recompensa (bucati de pui fiert), insa in cantitate mica si ia-o de la capat.
buna,roxana as vrea sa imi cumpar si eu un dihor dar nu stiu daca i-au o decizie buna . mai sus am vazut ca musca si ca sunt rai cand sunt mici,chiar nu stiu unde sa gasesc si eu un dihor pe plaul meu . sa faca la litiera, sa fie dragastos si sa ne imprietenim repede ,ca un catel . aa si mai voiam sa te intreb ceva cat de mare creste? maxim 30 cm?si chiar sper si imi doresc sa gasesc un dihor pe placul meu pentru ca nu vreau sa fac ce se zice mai sus na ii opresc rasuflarea si sa ii torn apa pe cap….. nu chiar imi pare rau ca dihoriiiii nu sunt pe placul meu. iti doresc cati mai multi clienti si poate o sa ma razgandesc in legutara cu asta , paaaaa!!!!!!!!!!!!
Pitica mea, Joy nu musca , prinde cu dintii dar nu strange , inca nu ne-a muscat deloc dar cand strange mai tare decat de obicei o pup pe nasuc
asa lasa automat degetul. nu as avea inima sa o scutur de ceafa si nici sa o bag cu boticu sub apa .. cand poti sa i pupi nasucu (ramane fara aer si lasa) il pupi usor nu sa-l asfixiezi.
Legat de scosul caninilor … oare ce suflet trebuie sa ai ? … nici nu stiu cum sa incep , unde a ajuns tara asta ,de fapt nu tara e problema ci oamenii din ea , cum sa scoti dintii unui dihoras ca sa nu te muste .. ca doar daca vrea sa o faca are ceilalti dinti cu care te pitiga :)) asta e un aspect iar celalat e “frate daca vrei un animal sa nu te prinda cu dintisorii sau mai rau sa te muste ” ia-ti unul de plus, pe ala il mangai cat vrei si nici nu tebuie sa-l inveti nimic .
Incet si cu rabdare invata ce e voie si ce nu! Multumesc cerului ca eu n-am probleme de agresivitate ca e foarte blanda si finuta.. dar si daca ar musca … probabil as pupa-o in bot si as lua-o de la capat. totul tine de rabdare !!!
@Ferreteer BIG LIKE!
Daca au si facut asemenea operatie, poate au si timpul necesar sa-si traga un glont fix in cap sau canini …. la alegere!!!!!!!
Nu cred ca a facut’o. O sa ma interesez
Dar chiar au facut astfel de operatie in clinica respectiva? Asteptam cu nerabdare sa ni te alaturi, poate ai timp chiar sa participi la concurs 🙂
Da, asta e…Ploiesti…Romania…2010…se duce de rapa tara.In seara asta plec si eu spre Tg Mures si maine dimineata ma duc sa imi iau si eu in sfarsit un dihoras 🙂 Deabea astept sa il prezint pe aici ;))
nu pot sa cred ca am citit asa ceva. si mai mult, ca exista oameni care chiar recurg la asemenea barbarisme.
@Lucy
…
wow…
sa ne spui de unde esti; poate ii facem o mica vizita acelui veterinar. Am auzit de la un amic de la facultatea veterinara, ca un veterinar castrat se poate concentra mai bine pe ramura de chirurgie cum, de altfel un veterinar scalpat poate fi un internist bun.
… mi se pare pe langa crud / sadic / inutil si o mare tampenie .. cea mai mare perla legata de animale care am auzit-o vreodata
Da Lucy. Foarte foarte crud! Decat sa faci asa ceva, mai bine lasi dihorul acolo unde este si iti cumperi un animal de plush.
Wow! Asta le intrece pe toate!!!
Sincer, e un ‘sfat’ la care nu pot nici macar sa am replica…ar fi frumos sa le scoata lor dintii cineva, sa vedem cat de bine se simt, cum mananca, cine le trateaza ulcerul sau alte probleme gastrice care pot aparea ulterior interventiei, depresia etc. Si oare ce doctor veterinar/clinica executa o astfel de operatie? Sunt foarte curioasa, sa ma duc cu protectia animalelor si cu toata mass-media peste ei. Scot si la caini, pisici?
Doctorul meu nu a vrut sa scoata un canin crescut gresit (de fapt cam tot maxilarul era deplasat si provoca probleme dihorului respectiv) tocmai din acest motiv, pentru ca acesti dinti sunt esentiali in sfasierea hranei. Un carnivor fara canini e ca un om fara membre. Prefera sa faca o operatie de mare finete si sa ii reconstruiasca mandibula..
No comment…:(
Salutari 🙂
Am auzit de la cineva dintr-un pet-shop, o chestie despre dihori.Ei ma indruma dupa ce cumpar dihorul la medicul lor veterinar (care are deschisa o clinica in oras) si ca acolo pot sa le scoata coltii 🙁 Mi se pare foarte crud…ce parere aveti?
http://www.dihori.ro/comportament/de-ce-musca-un-dihor-820.htm
Dupa ce citesti motivele pentru care un dihor musca, poate te lamuresti mai bine. Stiu ca orice nou de proprietar de dihor asteapta inca din primele zile sa fie intampinat cu afectiune de animalut, insa in cazul dihorilor, de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla. Sunt considerate animale de casa, insa in fondul lor genetic, isi pastreaza trasatura de animal salbatic, independent.
Daca citesti articolul cu Bijou, dihorita mea, vei vedea cat timp mi-a luat mie sa ma imprietenesc cu ea. Unele specimene sunt asa (sperioase, prea jucause etc), altele mai receptive si mai blande si nu apar probleme, insa pe perioada cat sunt pui, 99% din dihori musca. Trebuie sa ai rabdare si sa il inveti de pe acum faptul ca tu nu esti dihor si ca muscatura lui te doare. Nu il agresa, ci foloseste metodele de mai sus care vor da rezultat in cele din urma.
Insa repet, cu rabdare. Necesita timp, dar recompensa este pe masura 🙂
(putem muta discutia pe forum, daca nu te deranjeaza)
Buna, Roxana! te rog mult, ajuta-ma si pe mine cu dihorul pe care-l am si care nu se mai opreste din muscat :(( sper ca nu e cel mai muscacios dihor din lumea asta si nici cel de care a pomenit “yucu”, fiindca si eu l-am luat tot dintr-un petshop din cluj. E drept, are abia o saptamana de cand sta in casa cu noi, dar parca nu mai am rabdare: as vrea sa fie mai cuminte si sa il pot mangaia tot timpul, sa nu ma mai muste in mod repetat si de ce nu, sa il pot lua in brate…ce e de facut? cu ce sa incep? prima mea lupta a fost invatatul la litiera, care a fost un succes zic eu, chiar daca uneori mai are scapari.
si eu imi doresc un dihor dar mi-este frica de muscatura. Am vrut sa iau unul de la un petshop din cluj, dar musca rau.
Sincer..foarte sincer, eu aveam emotii in legatura cu Kia. La inceput, tot ce stiam despre ea e ca era rea, ca musca…Uite asa, cu fluturi in stomac, am luat-o acasa. La inceput a fost timida, retrasa, speriata..doar nu era sa o sperii si mai tare, nu? Cu rabdare, ne-am jucat foarte dur la inceput; m-a muscat de picioare tare, de degete, de nas, de buza..dar nu stia…De fiecare data am tipat “Kia, NU!” si am imobilizat-o, tinand-o de ceafa si dupa am certat-o..dar evident ca in 5 secunde o pupam si o mangaiam [tentatia asta8-|]. Acum, de 3 saptamani, nu mai musca absolut deloc. Cu rabdare, blandete si perseverenta reusesti..oricat de rea ar fi..eu am noroc ca e doar una. I-am aratat ca o iubesc si acum este super blanda. Sa nu zic ca la inceput l-a muscat pe prietenul meu de mana de 2 ori, de curgea sangele picatura dupa picatura din palma. Sunt animale care au nevoie de iubire multa si rabdare. Cu asta rezolvi absolut totul!