Baia poate fi o adevarata provocare! Un dihor adora apa, alt dihor poate fi de-a dreptul terorizat. Cel mai bine este sa il spalati rapid, incercand in acelasi timp sa il distrati cu jucarioare si vorbe dulci. Dihorul nu trebuie imbaiat mai mult de 2-3 ori/an.

Cum facem baita propriu-zisa?

  • umpleti cada sau chiuveta cu apa calda;
  • temperatura corporala a dihorului este de 38,3 – 39.4 grade Celsius. O apa calda pentru dumneavoastra este rece pentru dihori. Daca nu aveti un termometru, alegeti apa la temperatura a ceea ce consideram noi o baie fierbinte;
  • Nivelul apei in cada nu trebuie sa depaseasca zona pieptului;
  • Aruncati cateva jucarii in apa, dihorul va fi mult mai relaxat;
  • Tineti bine dihorul in timpul spalarii: in incercarea de a fugi din peisaj, dihorul se poate rani sau va poate rani (zgariat/muscat).
  • Udati bine blanita, evitand zona capului;
  • Este indicat sa alegeti un sampon pentru dihori. Aplicati liniar samponul pe spatele dihorasului;
  • Masati si spalati cu atentie corpul, insistand in zonele cu mirosul cel mai puternic: abdomenul si coada.
  • Protejati zona ochilor si a urechilor de spuma;
  • Evacuati apa murdara din cada si clatiti abundent dihorul cu apa curata (nu turnati apa pe cap). Orice urma de sampon in blana provoaca uscaciunea pielii.

Dupa tot acest proces, dihorul va fi surescitat si va dori sa evadeze. Este indicat sa il tineti in baie pe tot procesul uscarii. Animalul nu mai are rabdare, asadar durata uscarii trebuie sa fie una scurta. Infasurati dihorul in prosop si masati usor. Dihorul se poate usca si singur daca aruncati cateva prosoape/paturi pe podea. Nu va alarmati daca dihorul sare, alearga fara noima etc., este un comportament normal dupa un asemenea eveniment 🙂

In perioada de naparlire, baia poate ajuta la eliminarea parului in plus. Dupa spalare si uscare, folositi o perie pentru par scurt.

Pielea secreta anumite uleiuri specifice pe care baia le elimina; daca ii faceti baie frecvent, rezultatul va fi opus: pielea va secreta mai mult ulei, iar mirosul specific va fi mai puternic timp de cateva zile. De obicei, asa zisul miros de dihor este mai degraba legat de spatiul in care doarme, decat de propriul corp. Un sfat pentru mentinerea unui dihoras curat mai mult timp este pastrarea custii/cuibului/litierei curate.

Articol intocmit de Roxana Neagu. 

13 Comentarii
  1. Dragos 8 ani în urmă

    Sall.am o problema cu dihorul meu.temperayura corpului prea mare.nu mananca nu bea apa.tremura si slabeste pe zi ce trece.am fost cu el la veterinar dar decat iau banii si nimic.mai rau kiar.am keltuit aproape 200lire si nimic…..ma poate ajuta cineva …suntem disperati……

  2. Autor
    Roxana 10 ani în urmă

    Felicitari! Temperatura de comfort a dihorilor e cuprinsa undeva intre 10 C – 24 C. De asemenea, dihorii nu tolereaza temperaturi peste 29,5 C, deci atentie mare cu caldura. Mai degraba temperaturi scazute, decat mari! Umiditatea este iar un alt factor care poate afecta dihorii.

  3. Mario 10 ani în urmă

    Deci azi Mi-am luat un dihor și nu știu la ce temperaturi trebuie sa îl țin. ….trebuie sa fie mai cald în casa sau mai frig?

  4. Roxana 14 ani în urmă

    Este o stupizenie. Nu stiu de unde au scos-o si pe asta, dar cu cat speli mai mult un dihor, cu atat miroase mai puternic. Pe langa asta, le afecteaza pielea si te poti trezi cu tot felul de afectiuni. Eu nu imi spal dihorii decat daca este absolut necesar (adica ii scot la plimbare si se murdaresc), si atunci numai labutele cu apa. O data la 3,4 luni, imi spal dihorul albino cu sampon, dar asta tocmai pentru ca este alb si vreau sa i se vada blanita frumos (nu ca e murdar); fetita panda a vazut o singura baie intr-un an si 3 luni.

  5. ami 14 ani în urmă

    am vazut pe national geographic o emisiune despre intretinerea dihorilor in care spunea ca dihorii trebuie spalati saptamanal cu sampon si stersi o data pe zi cu o carpa umezita pt a nu mirosi:|.e adevarat?

  6. Roxana 14 ani în urmă

    Ancuta, e bine sa il obisnuiesti cu apa treptat, sa nu se streseze prea tare. Majoritatea dihorilor sunt antiapa, asa ca nu iti face probleme. Pune putina apa in cada, cat sa stea cu piciorusele in ea si pune-i jucariile acolo. Lasa-l sa se acomodeze si vorbeste-i calm, alinta-l, sa stie ca esti langa el si nu se intampla nimic rau.
    Eu le fac baie dihorilor mei rar deoarece consider ca sunt animale foarte curate si isi fac singuri igiena zilnic. Eventual ii spal numai pe picioruse dupa ce fac plimbarea afara si asta numai cu apa 🙂

  7. ancuta 14 ani în urmă

    Dihoritei mele nu prea ii place sa faca baie. Sau ma gandesc ca nu stiu eu cum sa abordez problema. Cum sa ii pregatesc baita? Cum trebuie sa procedez?

  8. IceShadow 15 ani în urmă

    Aha ms deci inseamna ca pot cam o data pe sapt sa ma joc cu el in apa? Ca atunci cand ii fac baie e foarte vesel si se joaca si daca nu ii face rau mas juca mai des cu el in apa 😀

  9. Roxana 15 ani în urmă

    Se refera la spalatul cu sampon 😉

  10. IceShadow 15 ani în urmă

    Am inteles ca trebuie spalat la un interval de cel putin 1 luna, acest lucru se refera la spalatul cu sampon sau chiar si la udat? Adica pot sa ma joc cu el in apa fara sa il dau cu sampon, pur si simplu sa il ud??

  11. Roxana 15 ani în urmă

    Poti sa il speli oracand, numai sa pastrezi intervalul de cel putin o luna/doua, intre bai.

  12. Oana 15 ani în urmă

    la cat timp se face prima baitza?

  13. IceShadow 15 ani în urmă

    As vrea sa stiu cam cat timp ar trebui sa il las in apa pe dihorul meu? adica dihori pot raci usor si trebuie sa ma misc repede sau pot sa il las sase si joace daca vrea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account