Unghiile se taie normal, pana aproape de partea vascularizata (roz). Nu incerca sa le pilesti, le dau ei forma natural…racaind covorul (sau poti sa le iei rotita cu sfoara pentru pisici). Neavand ghearele complet retractile ca pisicile, nu iti vor deteriora ceea ce racaie. Sa nu iti imaginezi ca vor sta ca mieluseii, fara sa protesteze; trebuie imobilizati exact ca pisicile (apucat de pielea de pe ceafa), altfel nu ai nici o sansa. Si daca dorm, se trezesc sau isi trag piciorusele sub ei, daca te prind ca incerci sa le dai unghiile! Sunt sensibili din acest punct de vedere…
Sfaturi:
- este bine sa ii tai unghiile mai des, pentru a-l obisnui cu procesul;
- ai grija ca dihorul tau este bine imobilizat, altfel se poate misca brusc si poti sa tai mai mult decat trebuie. Daca se intampla sa ii dea sangele, tamponeaza usor cu o bucatica de vata umezita in spirt sau apasa pe locul respectiv cu o bucatica de sapun;
- se pare ca unghiile din fata cresc mai repede decat cele din fata, deci vor trebui taiate mai des.
In cazul in care dihorul este speriat si agitat, incearca sa urmezi acest proces treptat (adica ii lasi o perioada de timp sa se calmeze, te joci cu el si abia apoi revii), altfel nu reusesti decat sa il stresezi mai mult.
Exact. Dihorelul meu e foarte receptiv la miere. Ii pun un pic pe burtica si cat se linge tzac-pac unghiutele.
O alta modalitate de a le taia ghearele:
Cautati in magazinele ptr. animale pasta de vitemine ptr. pisici.
Daca dihorul dvoastra are vreo preferinta la ceva mancare care se poate unge, luati putin si unge-tii burtica cu pasta sau mancarica (il tineti pe spate).
Dihorul va fi ocupat sa se linga si va sta cuminte la “pedichiura”.
Noi asa facem si nu avem probleme.