Cu rabdare si consecventa, puteti invata dihorul sa isi faca nevoile la ladita.

Dificultate: medie

Timp necesar: variabil

Pasi de urmat

  1. Tineti dihorul inchis in cusca in primele zile cat mai mult timp posibil, unde sa aiba si litiera (respectati cele minim 2 ore de libertate insa);
  2. Stati cu ochii pe el: daca prefera alt loc, puneti litiera in coltul respectiv;
  3. Dupa ce s-a obisnuit sa foloseasca litiera in cusca, dati-i voie sa iasa, insa intr-un spatiu limitat (spre exemplu in dormitor sau baie), unde sa ii puneti si litiera;
  4. Punte dihorul in litiera imediat dupa ce se trezeste din somn si in timp ce va jucati, frecvent;
  5. Daca observati ca dihorul a ochit un colt, merge cu spatele spre el si cu coada ridicata, duceti-l repede la litiera;
  6. De fiecare data cand foloseste litiera, laudati-l si dati-i mancarica lui preferata;
  7. Nu il pedepsiti niciodata daca se intampla sa faca accidental in alta parte. Daca ati fost pe faza, repede la ladita, daca nu, asta e…
  8. Daca situatia actuala e sub control, mariti spatiul la care animalutul are acces;
  9. Puneti mai multe ladite in diferite colturi din apartament, pentru ca dihorii nu se prea pot tine pana la toaleta;
  10. Fiti flexibili cu aranjarea laditelor; daca dihorul prefera un loc anume, puneti inca o ladita si acolo.
  11. Daca animalul a ales un loc deloc la indemana, lasati-i ladita acolo putin timp, apoi mutati-o treptat din locul respectiv;
  12. Daca apar accidente din ce in ce mai dese, repetati procesul de la inceput, tinandu-l intr-un spatiu limitat.

Sfaturi

1.Folositi o litiera foarte joasa si, atunci cand o curatati, lasati un locusor ‘murdar’, pentru ca dihorul sa stie ca acolo este toaleta;

2.Nu folositi nisip pentru pisici care se aduna, in special pe baza de argila. Ideali sunt peletii de hartie, world’s best cat litter sau puppy pads.

3. In interiorul custii, separati concret toaleta de dormitor (puneti materiale textile curate din bumbac in cuib).

4. Spalati asternuturile la 90 de grade, cu un detergent pentru bebelusi. Restul detergentilor au  cantitati mari de parfum adaugat, ceea ce le irita caile respiratorii foarte tare.

5. Fiti relaxat in ceea ce priveste micile accidente. Supervizarea animalului in perioada de inceput este necesara.

Multa bafta!

23 Comentarii
  1. ramona 12 ani în urmă

    buna,mersi de raspuns.
    acum kira, caci asta ii e numele are o cusca mai mare, (dar si dupa ce mi-a adus-o avea o cusca mai veche de la 2 porcusori de guineea)si hamac si tub si casuta si o litiera micuta in coltul ei de toaleta.
    i-am tot dat drumul in pat cat i-am pregatit noi cusca si s-a jucat cu un dihor de plus cu mingiute pentru pisicute si a alergat cam 3 ore de fiecare data pana a cazut lata.efectiv s-a intins pe burtica si se uita asa la mine, mai fura cate o jucarie mai se lungea.a dormit neintoarsa toata noaptea. dar i-am luat o mingiuta de cauciuc cu zdranganitoare pe care o roade incontinuu si nu se mai desparte de ea.i-o voi da doar cand plecam de acasa pentru ca altfel nu mai mananca, nu bea, doar roade mingiuta.oricum e foarte vioaie.

  2. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Este tinuta tot in cusca de transport sau i-ai luat una mai mare? De unde ai luat-o si cum a fost tinuta de primul proprietar? Cu agresivitatea trebuie sa ai rabdare; e inca stresata si nu s-a obisnuit cu tine si noul mediu. Aici iti recomand multa rabdare si sa urmezi sfaturile date in articolele pe aceasta tema. In ce priveste nevoile, e clar ca nu a fost invata de persoana care a avut-o inaintea ta. Fiind animal de vizuina, primul impuls a fost sa sape, ceea ce e normal. Trebuie sa o inveti sa asocieze ladita cu toaleta, punandu-i nevoile acolo. Cu perseverenta, munca ta va da roade 🙂

  3. ramona 12 ani în urmă

    buna.am si eu de 3 zile un dihor femela.are cam 6 luni. din pacate e foarte agresiva.cand mi-a fost adusa in cusca de transport s-a agitat foarte tare.ca sa fiu sigura ca nu ma musca folosesc manusi de sudor, f groase. am mai incercat sa pun si mana fara manusa dar musca foarte tare.
    am scos-o in pat sa stea libera si de fiecare data cand e in cusca se agita ingrozitor ca s-o scot.si cu nevoile e mare problema ,face intrun colt al custii iar daca ii pun o ladita cu nisip o muta din loc se joaca in ea, scoate cam tot nicsipul si eventual se asaza in mizeria pe care i-am lasa-o ca sa simta mirosul.sper sa gasesc o solutie sa nu mai muste si sa-si faca nevoile.

  4. andreea 12 ani în urmă

    multumesc frumos roxana pt sfat,voi incerca sa ii gasesc un culcus pe gustul ei,deocamdata tot ce am obtinut a fost sa doarma pe o pilota sub pat si asa a renuntat sa isi mai faca nevoile acolo.nu face niciodata unde doarme ceea ce este foarte oki.
    si suntem inca in training cu facutul la litiera,incercam cu ziarele dar nu prea functioneaza,tot unde vrea ea face dar cu rabdare poate reusim,oricum nu o invinovatesc,eu am gresit pt ca am cocolosit-o foarte mult deoarece a fost bolnavioara.
    iti multumesc pentru acest site.
    poate mai se face o dihoriada cat de curand.

  5. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Tinand cont de problema expusa, singurul lucru pe care il poti face este sa blochezi spatiul de sub pat cu placaje. Sa nu mai aiba absolut nicio nisa pe unde sa intre. Va racai o zi, doua, trei, pana va renunta. INSA…trebuie sa ii muti culcusul in alta parte, acolo unde iti convine tie. Asta presupune mutatul tuturor lucrusoarelor/stocurilor ei in locul respectiv. A ales acea locatie pentru ca se simte in siguranta, e intuneric, practic este vizuina ei. Daca ii faci o vizuina in alte parte, respectand termenii ei (adica un loc intunecos, unde sa se simta in siguranta si unde nimeni nu ii ataca agoniseala), o sa reusesti. Si am avut aceeasi problema cu un dihoras care a stat la mine o perioada si a fost singura metoda care a functionat.

  6. andreea 12 ani în urmă

    Ufff!!!deci am citit toate sfaturile si m-am uitat la tot ce am gasit pe youtube despre invatatul la litiera.Usor de spus greu de facut!
    Blanquita mea este o adevarata pacoste…cand era mica facea numai la litiera(asta ca era obligata sa stea in cusca)apoi iam lasat toata casa la dispozitie si sa produs dezastrul…un timp avea o placere nebuna sa isi faca nevoile exact la nasul meu cand dormeam…era trezitul meu perfect cu iz minunat:))apoi am certat-o,iam dat mici bunatati cand m-a ascultat..perfect!!a invatat sa imi respecte somnul…dar a gasit o alta toaeta!!dedesuptul patului…acolo doarme,acolo mananca,acolo isi face nevoile…am incercat sa ii blochez accesul dar intotdeauna gaseste o cale de a intra!chiar si acum in momentul asta ea racaie pana ma oboseste si cedez si o las sa isi faca damblaua de a sta acolo!
    ce sa ii mai fac?

  7. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Este inca mic sa stie sa isi faca nevoile si in afara custii, insa iti sugerez sa il scoti intr-un spatiu limitat in prima faza. Pune-i litiera undeva in apropiere, probabil ii este greu sa se urce inapoi in cusca sau nu vrea (stie ca acolo nu este ‘liber’) sau chiar o litiera suplimentara intr-unul din locurile pe care le prefera ca toaleta.

  8. Bukkosi Sandor 13 ani în urmă

    Salut
    Am un dihor mascul de doua luni si se pisa si se caca peste tot.Cand este inchis in cusca acolo foloseste ladita lui dar cand las sa iasa afara pe hol si in bucatarie cusca este in hol nu mai mere inapoi ii este lene sa mearga inapoi sau nu stiu ce are si nici nu se caca si pisa in colturi sis face treburile unde apuca.Ce sa fac ?
    Mersii

  9. laura 14 ani în urmă

    Multumesc frumos de raspuns Roxana! Numai ca, am observat ca Tazu meu face pe gresie si niciodata in colturi sau intr-un singur loc. asa ca..varianta cu ziarele pe care apoi sa le iau treptat..colturile din casa pe care sa le blochez cu obiecte..nu prea merge. Poate isi va gasi la un moment dat un loc al lui si…abia atunci sa incerc ideea asta. oricum, o sa tin minte sfatul tau. Multumesc! vor veni si pozele 🙂

  10. Roxana 14 ani în urmă

    Buna, Laura! Felicitari pentru puisor, sa-ti traiasca si sa te bucuri de el! Hm, tinand cont ca are 4 luni si nu s-a ocupat inca nimeni de el, cred ca trebuie sa insisti pe tema asta. E normal sa fie activ si curios pentru ca este intr-un mediu nou, unde are mult spatiu la dispozitie si afectiune. Trebuie sa ai rabdare cu el sa se mai domoleasca, dupa care aplici treptat metodele descrise. Un sfat: nu te demoraliza si incearca si cu ziare! Pune un ziar in colturile unde face, dupa care incepi sa le elimini treptat, blocand colturile cu obiecte pana cand uita de ele si sa pui ziar si in ladita. Ai mei vin dupa ziare…si daca las unul din greseala in alt loc decat toaleta lor, il marcheaza:D.
    Bafta si te asteptam pe forum cu pozele blanosului!

  11. laura 14 ani în urmă

    Buna ziua! am cumparat si eu un pui de dihor saptamana trecuta. are patru luni si nu stie sa faca in litiera. Nu face nici pe la colturi ci peste tot pe unde nimereste..Am observat totusi ca+i place pe gresie..numai ca eu am gresie si pe hol, si in baie si in bucatarie…deci practic litiera lui este jumatate din casa mea..:))

    dupa ce-a mancat am incercat sa-l mai tin 10 minute in cusca, unde e litiera, in ideea in care va face acolo iar apoi va veni dupa miros. dar se agita pt ca vrea sa iasa..si daca ii dau drumul se ascunde, cotrobaie si face tot in casa. nu apuc niciodata sa-l iau repede sa-l pun in cusca si ..chiar daca il pun nu intelege ..pt ca tocmai ce si-a facut nevoile. In litiera din cusca face accidental, cand e tinut in cusca. cand ii dau drumul prin casa, uita de cusca…

    o sa incerc toate variantele pe care le gasesc si sper sa reusesc. nu ma dau batuta!!!

  12. Roxana 14 ani în urmă

    In pet-shop-uri sunt custi pentru rozatoare, dar de dimensiuni mari sau in Hornbach, custi pentru iepuri, insa cu astea e o problema: cand sunt pui, pot iesi printre gratii.

  13. Andrei 14 ani în urmă

    Ma intrebam, unde as putea gasi o cusca asa de mare incat sa incapa si o litiera in ea?

  14. Roxana 14 ani în urmă

    Superb :))

  15. Mierla 14 ani în urmă

    Am cumparat si eu un dihor in urma cu 2 zile. Tare mi-a fost teama de invatatul nevoilor. Dihorul are aproximativ 5 luni. Azi am ramas acasa, sa ne imprietenim si sper ca l-am invatat la ladita. Nu isi facea nevoile decat in aproximativ aceleasi locuri, dar niciodata in ladita amenajata. L-am urmarit tot timpul, iar cand am vazut ca se apropie momentul, l-am “incoltit” la ladita lui. Am amenajat un loc in asa fel incat atunci cand iese din cusca, sa aterizeze direct la ladita. El are o cusca mai mica, fiindca nu doresc sa il tin in captivitate. Initial cand l-am pus la ladita, nu a vrut sa faca nimic si a intrat in cusca lui, iar cand n-a mai rezistat, a iesit la locul cu pricina. A fost suficient sa “marcheze” locul respectiv, incat sa isi dea seama pt ce este amenajat. Nu m-am riscat sa il las foarte mult liber, iar cand am considerat ca e timpul din nou pentru nevoi, l-am incoltit din nou. Evident, nu era inca momentul, a adormit in cusca, dar cand s-a trezit, ladita il astepta la vedere. L-am lasat din nou liber iar urmatoarele nevoi si le-a facut singur fara sa mai fiu nevoita sa il incoltesc. Sper sa o tina tot asa.

  16. Roxana 14 ani în urmă

    Lasa-l sa faca pe ziar si abia apoi pune ziarul in litiera, dupa care il schimbi treptat cu nisip (adaugand putin cate putin, peste ziar, dupa care elimini ziarul).

  17. Oana 14 ani în urmă

    uffff…..greu greu cu litiera
    a facut numai pe langa litiera din cusca, iar afara prefera coltul de langa cutia care i-am amenajat-o (sunt 2 colturi unul langa altul)
    i-am pus pelete. am inteles ca e universal.
    sa pun altceva? acum incerc cu ziare sa vad daca reusesc…

  18. Simo 15 ani în urmă

    Eu pe tina am invatat`o la litiera folosind urmatorul truc: cand am adus`o acasa si a facut in coltul in care a vrut ea, am luat de acolo kk cu un servetel si l`am pus in litiera peste nisipul existent, (cand a vazut litiera cu nisip sa jucat in el pana sa plictisit) am scos-o afara la joaca si dupa aproximativ 15 min. am bagat`o inapoi in cusca si am pus-o in litiera, a mirosit, s-a mai jucat ea pe acolo si venea la usa sa iasa afara, a facut in litiera si am scos-o iar afara si tot asa am procedat (bagata, pusa in litiera si dupa ce`si facea nevoile o scoteam afara) pana a ajuns la performanta de a mima ca`si face nevoile sa o scot afara 🙂
    A fost o zi ca a mimat de 9 ori pana a facut ceva ceva.
    Pe urma nu a mai fost nevoie de acest exercitiu ca mergea ea singura in cusca la litiera…

  19. denismihut 15 ani în urmă

    Cu multa rabdare poti sa inveti un dihor sa faca la ladita, dar daca este din specia “ce fac altii eu nu vreau,” asa cum este CICI, atunci trebuie sa ACCEPTI. Si pe mine m-a invatat tare multe trucuri Roxana, dar au ramas la stadiul de teorie pentru ca CICI face numai unde vrea ea, indiferent ca este in pat sau pe masa. Binenteles ca am reusit sa o invatam sa nu mai faca acolo unde doarme UNICA VICTORIE A NOASTRA!

  20. Roxana 15 ani în urmă

    Incearca sa le pui ziare in colturile in care isi fac nevoile. Pune ziarele in litiera, pentru ca dihorii se duc dupa miros la toaleta. Treptat, incearca sa inlocuiesti ziarul cu nisip (nu rumegus), adaugand la inceput o cantitate mai mica.

  21. danutza 15 ani în urmă

    E o munca foarte grea.. de nenumarate ori am incercat sa mut litiera dupa ele, dar faceau in alt colt.. am incercat si cu nisip si cu rumegus special dihorilor, dar..degeaba, il scoteau din litiera dormind apoi acolo. Chiar nu stiu cum sa mai procedez..

  22. Andrei 15 ani în urmă

    Ahh, si atentie mare, cel putin a mea prefera cutia de nisip cand o vede, dar daca are nevoie si la “coltul” cel mai apropriat nu are cutie de nisip, face acolo indiferent (dihorii prefera de obicei colturile pentru nevoi)

  23. Andrei 15 ani în urmă

    Ce haios, asa face si Tzuca la ladita, se impinge cu spatele si apoi se trezeste ca intra cu fundul in peretele la cutie XD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786