Desi majoritatea proprietarilor de dihori sunt constienti de aceasta potentiala problema, chiar si acestia pot fi prinsi cu garda jos. Oaspetii care ne vin in vizita pot lasa accidental o usa sau o fereastra deschisa pentru dihorii nostri extrem de curiosi.

Ce puteti face daca brusc va dati seama ca micutul lipseste din casa? Mai intai de toate, nu intrati in panica. Adunati toti membrii familiei si puneti la cale un plan de actiune. Impartiti zonele de cautare pentru a acoperi toate locurile posibile din casa in care dihorul s-ar putea ascunde pentru un pui de somn adanc: interiorul dulapurilor, sertare, sub dulapuri si alte piese de mobilier, pe rafturi, in cosul cu rufe, in interiorul frigiderului sau altor electrocasnice. Verificati ferestrele foarte bine, inclusiv exteriorul acestora.

Verificati mai intai interiorul blocului: paliere, ghena, apoi curtea, copacii, garajul (daca locuiesti la casa). In general, atunci cand exploreaza un teritoriu nou, dihorii au tendinta de a merge pe partea laterala a cladirii inainte de aventura intr-o zona deschisa. Daca dihorul a fost obisnuit cu plimbarile in lesa, verificati zonele pe care le-ati frecventat impreuna. Cel mai probabil va merge intr-un teritoriu familiar, inainte de rataci in zone necunoscute.

Intreabati vecinii din bloc/cartier (chiar si copiii vecinilor, care obisnuiesc sa iasa la joaca in fata blocului) daca au vazut un dihor sau “animal ciudat” recent. Copiii isi petrec mai mult timp afara decat adultii si un animal mic si pufos le va atrage atentia cu siguranta. Cereti permisiunea de a intra garajele vecinilor pentru a verifica gurile de aerisire.

Puneti afise cu anuntul disparitiei micutului (descriere detaliata, semne distinctive, numele la care raspunde, numar microcip si poza) in zona apropiata casei dumneavoastre, in magazine locale, magazine de animale de companie, cabinete veterinare, adaposturi de animale, statii de autobuz si benzinarii.  Alertati postasul si pe oricine altcineva care trece prin zona frecvent.

Plasati cusca dihorului afara, cu apa si mancare.  ATENTIE: Aranjati usa custii in asa fel incat numai un dihor sa poata intra in ea (asta pentru a elimina potentiali musafiri curiosi sau infometati). Uneori dihorii pot mirosi drumul inapoi spre casa. Verificati frecvent cusca pentru semne ale intoarcerii lui. Dihorii sunt activi dimineata sau seara. Postati un anunt in ziarele locale si pe internet, pe website-urile destinate animalelor de companie. Nu uitati sa mentionati locul unde acesta s-a pierdut si un numar de telefon la care sa puteti fi contactat zi si noapte.

Speram ca toate aceste sfaturi sa nu va fie necesare si dihorul dumneavoastra sa ramana in conditii de siguranta!

Articol intocmit de dihori.ro

1 Comentariu
  1. Autor
    Roxana 14 ani în urmă

    Ieri, in dreptul Parcului Ci?migiu (str. ?tirbei Vod?) pe la orele 16.00, a fost gasit in iarba un mascul de dihor. Acesta a fost luat de un domn si acum este in siguranta: bine hranit si iubit. Daca stapanul vede acest mesaj sau auziti ceva prin vecini, rog sa ma contactati la nr. de tel 0723 505 715.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account