Sistemul respirator superior este format din nas, cavitate nazala si faringe. Nasul si cavitatea nazala filtreaza, incalzesc si umezesc aerul. Filtrarea aerului previne insinuarea virusilor, bacteriilor sau a altor agenti infectiosi in plamani. Faringele este un tub scurt care transporta aerul in laringe si ajuta la filtrarea aerului. In plus, faringele contine amigdalele, care previn intrarea organismelor infectioase  in plamani.

Sistemul respirator inferior este format din laringe, trahee, bronhii si plamani. Laringele are rolul de a transporta aerul in trahee, previne fluxul de alimente si lichide in plamani si ajuta la filtrarea aerului. Traheea este un tub lung si are 60-70 inele cartilaginoase care il mentin deschis, spre deosebire de oameni care au doar 15-20. Aceasta se ramifica in cele doua bronhii, stanga si dreapta. Dihorul are 6 lobi pulmonari (plamanul stang este compus din doi lobi, iar plamanul drept din patru lobi), in timp ce oamenii au doar 5.

Dihorii sunt susceptibili la multi virusi care pot provoca infectii ale aparatului respirator.

GRIPA

Virusul gripal este cel mai intalnit  http://www.dihori.ro/sanatate/gripa-93.htm Fiind sensibili la virusii care afecteaza si oamenii, acestia pot lua virusul de tip sezonier tip A, H1N1 si gripa aviara. Daca sunteti bolnav, evitati orice contact cu dihorul, pentru a nu ii transmite boala.

JIGODIA CANINA (Maladia Carre)

Virusul are o perioada de incubatie de 3-7 zile care poate varia pana la 14 zile. Boala debuteaza ca o simpla raceala (scurgeri nazale si olfactive, tuse, febra, depresie, lipsa poftei de mancare) si evolueaza rapid, prezentand ca simptome eruptii cutanate, intarirea excesiva a pielii de pe nas sau pernitele labelor si, in ultima faza, semne neurologice.

Deoarece jigodia este fatala in proportie 99,9% si extrem de contagioasa, vaccinarea dihorilor impotriva acestei boli necrutatoare este obligatorie. Vaccinarea nu mai este eficienta dupa aparitia bolii!

ADV (Boala Aleutina)

ADV este un parvovirus foarte virulent care poate provoca pneumonie severa la dihorii tineri. In cazul dihorilor adulti, aceasta se manifesta prin tuse cronica si nu raspunde la niciun fel de tratament medicamentos. Nu exista vaccin impotriva acestei boli!

Pentru mai multe detalii, vedeti http://www.dihori.ro/sanatate/adv-99.htm

ECE (Enterita catarala epizootica)

ECE este o boala virala a tractului gastro-intestinal. Cu toate acestea, infectia se poate raspandi prin sange si la alte organe. Infectia sistemica poate ajunge la plamani, provocand pneumonie si, in cele din urma, moartea. Tratamentul include medicamente care suprima sistemul imunitar, antibiotice, terapie cu fluide si tratament de sustinere.

Pentru mai multe detalii, vedeti http://www.dihori.ro/sanatate/enterita-catarala-epizootica-569.htm

INFECTII BACTERIENE

Bacteriile pot cauza rinita, sinuzita si pneumonie. In cele mai multe cazuri, infectiile bacteriene ale sistemului respirator sunt secundare unei infectii virale precum gripa. Au fost raportate STREP, E. Coli, Klebsella, Pseudomonas si Bordetella in cazuri de pneumonie bacteriana. Aceasta poate fi tratata cu antibiotice, terapie cu fluide si tratament de sustinere.

INFECTII FUNGICE

Desi rare la dihorii de companie, sunt posibile. Dihorii susceptibili sunt cei scosi din casa, prin expunerea la sporii prezenti in sol.

PNEUMONIA DE ASPIRATIE

Se caracterizeaza prin leziuni aparute la nivelul arborelui traheobronsic ca urmare a aspirarii de alimente si lichide si este frecvent intalnita la dihorii bolnavi hraniti cu forta sau cei bolnavi de megaesofag idiopatic.

CANCER

Limfomul este cel mai intalnit tip de cancer care apare la nivelul sistemului respirator. De obicei, cand cancerul ajunge la pulmon, dihorul este intr-o stare avansata si trebuie eutanasiat.

Pentru mai multe detalii, vedeti http://www.dihori.ro/sanatate/limfomul-562.htm

BOLI CARDIACE

Bolile cardiace sunt destul de frecvente la dihori, mai ales la cei de varsta mijlocie. Insuficienta cardiaca congestiva duce la acumulare de lichid in piept si/sau cavitatea abdominala. Lichidul prezent in plamani face respiratia dificila, si preseaza diafragma.

Un stadiu avansat al bolii se manifesta prin letargie, apetit slab, respiratie greoaie sau sacadata. Boala nu poate fi stopata sau vindecata, insa poate fi controlata prin medicatie, cel putin pentru o anumita perioada de timp.

CONCLUZII

Exista mai multi indicatori care arata dificultati in respiratie, cum ar fi: tuse, sufocare, respiratie rapida si superficiala sau profunda. Daca ai un dihor care respira ciudat, expectoreaza sange sau are gingiile palide, albastrui (indica o slaba oxigenare a tesuturilor), aveti de a face cu o urgenta medicala.

Nu administrati nimic oral unui animal cu dificultati respiratorii!

Daca este vorba de un blocaj al traheei, dihorul se va panica, va alerga in cerc si va da cu labuta la gura. Isi poate pierde constienta, in urma slabei oxigenari a creierului. In aceasta situatie, este nevoie de interventia medicala rapida!

Uneori, bucati de mancare pot ramane blocate in maxilar sau in cerul gurii. In acest caz, puteti interveni pentru a indeparta alimentul, cu mare atentie insa, sa nu fiti muscat 🙂

Vaccinati dihorul la timp si pastrati un mediu curat, pentru a preveni contractarea bolilor contagioase. Orice semn de afectiune a sistemului respirator poate fi o simpla raceala sau o boala ascunsa potential ucigasa.

NOTA: Acest articol are scop informativ. Daca suspectati ca dihorul dumneavoastra este bolnav, consultati un medic veterinar cat mai repede posibil! 

Roxana Neagu

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account