Temperatura rectala: 37.8 – 39.4 C

Batai inima: 120 batai/minut (calm), 250 batai/minut (stresat)

Respiratie: 33 – 36/min

Volum urina: 26 – 28 ml/24 ore

PH urina: 6.5 – 7.5

Volum sange: 60 – 80 ml/kg

Insulina: 0-20, insa nivelul poate fi normal si in cazuri de insulinom.

1. Glucoza

Glucoza este zaharul din sange, energia vitala pentru organism. Aceasta este controlata de nivelul de insulina din sange. Aceasta poate varia pe parcursul unei zile, adica mai mare imediat dupa masa si mai mica inainte. E bine sa nu hranesti animalul inainte de a preleva probe de sange, pentru a avea un rezultat mai précis. Hipoglicemia (nivel scazut de glucoza) poate indica insulinomul; hiperglicemia (nivel crescut de glucoza in sange) este destul de rar intalnita si poate fi semn de diabet. Pentru a diagnostica diabetul, trebuie verificata si cantitatea de zahar din urina.

2. Hematocritele (PCV/HCT)

Acest test indica procentul de celule rosii din sange. O cantitate scazuta indica anemie; nivelul crescut de obicei arata ca este vorba de o deshidratare.

3. Celulele rosii (RBC)

Celulele rosii transporta oxigenul si dioxidul de carbon catre plamani; nivelul scazut indica anemie.

4. Celulele albe (WBC)

Celulele albe fac parte din sistemul imunitar. Un nivel de peste 7000 poate indica o infectie, raceala sau gripa, iar mai mult de 10,000 , limfom in stadiu incipient sau orice alt tip de cancer. Nivelul scazut indica anemie sau probleme cu maduva osoasa.

5. Limfocitele

Un alt tip de celule albe. Procentul mare indica infectii, gen Helicobacter Mustelae, iar in multe cazuri, dar nu toate, limfosarcomul.

6. Eozinofilele

Un alt tip de celule albe, bun indicator al problemelor intestinale, infectii sau cancer.  Trebuie luati in considerare mai multi parametri din sange pentru a diagnostica precis.

7. Proteina, albumina si globulina

Albumina este un tip de proteina, iar globulina este un termen general pentru toate proteinele care nu sunt albumina.  Acestea indica starea generala a dihorului, iar albumina poate arata daca rinichii sau ficatul functioneaza bine.

8. BUN si creatinina

Scopul rinichilor este acela de a filtra impuritatile. Daca acestia nu merg cum trebuie, nivelul BUN si al creatininei va fi mare.

9. Fosfata alcalina

O enzima care se gaseste in ficat si os. Cand oasele cresc sau ficatul este afectat, aceasta se secreta in numar mare in sange.

10. Bilirubina

Indica probleme cu ficatul si bila.

11. Sodiu, potasiu si clor

Aceste minerale sunt controlate de paratiroida si rinichi. Indica posibile probleme cu oasele, activitatea nervoasa, musculara si celulara si coagularea sangelui.

Articol extras din The FAIR [Ferret Adoption, Information & Rescue Society] Report, Vol. II, No. 2, de Mary Van Dahm

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account