Cauza acestei afectiuni este cantitatea mare de estrogen care se elibereaza in perioada de imperechere si care suprima producerea de celule albe si rosii in maduva oaselor. Aceasta este ireversibila si moartea se poate instala pe masura ce boala avanseaza prin anemie severa, hemoragie (sangele nu se mai coaguleaza) si infectii bacteriene datorita sistemului imunitar slabit.
Semnele apar la dihoritele care sunt in calduri mai mult de 1 luna (aceasta perioada se poate prelungi pana la 180 de zile) si includ depresie, slabiciune subita pe picioarele din spate si pierderea poftei de mancare. Uneori, aceste semne pot fi plusate de pierderea parului.
Gingiile devin foarte palide (roz deschis sau albe) si pot aparea hemoragii usoare sub piele. Trebuie efectuata o analiza de sange pentru a determina in ce grad a fost afectata maduva rosie.
Pe masura ce boala avanseaza, nu exista tratament deoarece este ireversibila iar eutanasierea este recomandata. Daca boala este descoperita in stadiu incipient, tratamentul include sterilizarea imediata, transfuzii de sange si alte metode de intremare a organismului.
Prevenirea acestei afectiuni este sterilizarea in jur de varsta de 6-7 luni. Folosirea masculilor vasectomizati (castrati) nu este intotdeauna o solutie si nu este recomandata de specialisti.
Asadar, daca nu ai de gand sa iti imperechezi dihorita, fuguta repede la veterinar pentru sterilizare!
?i Ella a avut aceast? problem?… am a?teptat prea mult cu sterilizarea ei (avuse deja un an)… medicul nostru recomand? sterilizarea dihori?ei înainte ca aceasta s? intre în c?lduri.