Anemia la dihor are etiologii diferite, cauzele putand fi:

–          hemoragii

–          scaderea productiei de eritrocite

–          distrugerea eritrocitelor

SIMPTOME

Letargie, lividitatea gingiilor, lipsa apetitului si scadere in greutate, respiratie rapida (normalitate intre 180-225 batai/minut), somnolenta.

INVESTIGATII

O hemoleucograma completa este un mod eficient de depistare a anemiei. In interpretarea analizelor, este important sa se utilizeze spre comparatie valorile de sange pentru dihori. Multi doctori compara rezultatele cu cele pentru pisici, lucru complet eronat. De exemplu, valoarea normala a hematocritului la dihori este de aproximativ 50%, prin urmare o depistare incipienta a conditiei poate fi ratata daca se compara aceasta valoare cu cea a pisicilor. Un dihor cu valoarea HCT sub 30% este considerat grav anemic, iar sub 20% o transfuzie de sange  trebuie luata in considerare la modul cel mai serios.

Pentru a determina anemia cu precizie mai mare, se analizeaza si valoarea reticulocitelor. Considerati ca o valoare egala sau mai mare de 10% este normala.

In cazurile de anemie severa, de obicei se efectueaza o biopsie de maduva osoasa, pentru a determina daca este vorba de o anemie regenerativa sau nonregenerativa.

CAUZE

Hemoragii intestinale

Stresul repetat poate cauza diaree cu sange sau scaune inchise la culoare si, in cele din urma, anemie. O alta cauza este hrana pe baza de carne cruda, care poate contine bacterii de genul Campylobacter sau Salmonella.

Ulcerul gastric sau Helicobacter Mustelae poate fi iar o adevarata problema. Melena si scaunul inchis la culoare sunt simptomele acestei boli. Tratamentul consta intr-o cura de amoxicilina (10-20 mg/kg de 2 ori/zi), metronidazol (30mg/kg o data/zi) si famotidina timp de 4-6 saptamani.

Anemia aplastica la femele

Cauza acestei afectiuni este cantitatea mare de estrogen care se elibereaza in perioada de imperechere si care suprima producerea de celule albe si rosii in maduva oaselor. Aceasta este ireversibila si moartea se poate instala pe masura ce boala avanseaza prin anemie severa, hemoragie (sangele nu se mai coaguleaza) si infectii bacteriene datorita sistemului imunitar slabit.

Articol complet: http://www.dihori.ro/sanatate/anemia-aplastica-la-dihoritele-nesterilizate-966.htm

Neoplazii

Neoplaziile gastro-intestinale sunt o constatare comuna la dihori, limfomul fiind cel mai frecvent intalnit.

Este recomandata o ecografie abdominala, pentru a scana orice tip de anomalie gastro-intestinala. Intestinul ingrosat sau nodulii limfatici mariti pot fi vazuti in timpul evaluarii cu ultrasunete. In cazurile severe de perforatie intestinala, limfomul poate fi vazut post-mortem si confirmat histologic.

Masele gastrice pot fi confundate de multe ori cu continutul normal gastric, de aceea este recomandat sa se repete examenul ecografic dupa aprox. 6 ore.

Hiperadrenocorticism

Anemia este un semn comun a aparitiei tumorilor pe glandele suprarenale (hiperadrenocorticismul), acest lucru datorandu-se supraproductiei de estrogen care impiedica maduva osoasa sa produca celule rosii in sange.

Insuficienta renala

Cand rinichii incep sa se deterioreze, acestia pierd capacitatea de a produce eritropoietina atat de necesara formarii sangelui. Toxinele se acumuleaza in sange, impiedicand formarea unor celule noi (o alta forma de anemie aplastica). Analizele de sange pot evidentia imediat aceasta problema.

Anemia autoimuna (PRCA)

Aceasta boala este foarte putin cunoscuta la dihor. Exista insa un caz care a fost tratat cu succes si despre care puteti citi aici: http://www.2ndchance.info/ferretanemia-PRCA.pdf

Boala Aleutina

Aleutina este o boala cauzata de un tip de parvovirus care ataca familia mustelidelor. Unul dintre semnele acestei boli, pe langa multe altele, este si anemia. Exista un test de diagnosticare, care din pacate nu se gaseste la noi in tara. Boala este totusi putin cunoscuta si nu exista vaccin disponibil inca. Pentru mai multe informatii, cititi http://www.dihori.ro/sanatate/adv-99.htm

Dieta

Dihorii hraniti cu hrana de caine sau anumite tipuri de hrana de pisica de proasta calitate pot deveni anemici, pentru ca nu isi iau din alimentatie tot nutrientii necesari producerii de sange.

ALTE CAUZE:

– tulburari hormonale

– expunere la zinc

– orice tip de cancer

TRATAMENT

O valoare a hematocritelor sub 20% indica necesitatea unei tranfuzii in cel mai scurt timp. S-a demonstrat ca dihorii nu au grupe de sange identificabile, deci orice exemplar sanatos (de preferinta mascul) poate fi considerat un donator bun de sange. Dihorii pot dona pana la 1% din greutatea lor corporala. Sangele se dilueaza cu solutie citrat dextroza in raport de 1 ml la 5 ml de sange.

Donorului i se administreaza 20-30 ml de solutie salina in timpul recuperarii si nu mai trebuie folosit pentru donare de sange cel putin 3 luni.

Daca nu este cunoscuta cauza anemiei, transfuzarea trebuie repetata.

Se poate administra eritropoietina alfa (150-200 UI/doza), tratament de sustinere intravenos si oral cu vitamine, fier etc.

Articol intocmit de dihori.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account