Iata cateva cauze ale scarpinatului excesiv:
Purici
Muscaturile de purice pot cauza hipersensibilitate a pielii sau chiar alergie. Deparaziteaza animalutul regulat, mai ales in perioada de vara, cand il scoateti la plimbare in parc. O verificare amanuntita a blanitei dupa fiecare iesire este recomandata, nu numai pentru purici, ci si capuse, care sunt mult mai periculoase din punct de vedere al transmiterii bolilor.
Iritatie de la sampon
Baile frecvente cu sampoane dure si o clatire necorespunzatoare pot cauza uscaciunea pielii si mancarime. Exista sampoane speciale pentru dihori care sunt mai usoare pentru piele si pot fi folosite cu incredere, insa blanita trebuie clatita foarte bine dupa spalare. Evitati imbaierile in exces! Acestea usuca pielea si agravazeaza simptomele.
Alergii
Uneori dihorii dezvolta alergii insotite de mancarimi ori de cate ori vin in contact cu substantele alergene. Desi sunt mult mai putin frecvente decat la caini si pisici, alergiile cauzeaza mancarimi pe intregul corp. Anumiti ingredienti din mancarea pentru pisici cum ar fi soia si colorantii chimici produc alergii. Un prim pas in cazul in care dihorul se scarpina mai mult decat trebuie este schimbarea treptata a alimentatiei si supravegherea simptomelor.
Sensibilitatea la covoare si alte materiale determna de obicei reactie la punctele de contact, cum ar fi piciorusele. De asemenea, folositi substante de curatare a podelei usoare, pe baza de sapun.
Cand medicatia pentru raia auriculara provoaca alergii, de obicei numai zonele unde este aplicata devin sensibile. Remediul este, evident, indepartarea substantei in cauza.
Nutritia
Dihorii care au o dieta slaba in grasime animala au blanita uscata si lipsita de stralucire. Imbunatatirea dietei prin suplimentarea cu acid linoleic in fiecare zi, timp de o saptamana, va rezolva problema.
Raia sarcoptica
Dihorii care intra in contact cu caini bolnavi pot lua raie sarcoptica, care se extinde pe labute in prima faza. Aceasta afectiune apare foarte rar la dihorii tinuti in casa, iar medicul veterinar este singurul in masura sa trateze boala.
Tumori ale glandelor suprarenale
De obicei la dihorii cu varsta mai mare de 4 ani (dar nu intotdeauna), pot aparea semne de iritatie si mancarimi la nivelul pielii, in asociere cu pierderea parului incapand cu coada si extinzandu-se pe partea din spate a corpului. Acestia devin letargici si mai putin jucausi decat de obicei. Femelele au vulva marita, ca si cum ar fi in calduri, iar masculii au dificultati la urinare, deoarece prostata obstructioneaza tractul urinar.
Acestea sunt semnele hiperadrenocorticismului, o boala des intalnita la dihorii tinuti in captivitate.
Pentru mai multe detalii, citiyi articolele:
http://www.dihori.ro/sanatate/hiperadrenocorticismul-si-implantul-cu-suprelorin-1218.htm
http://www.dihori.ro/sanatate/hiperadrenocorticismul-referat-1502.htm
Articol intocmit de dihori.ro
Multumesc pentru sfat!!:)
Folositi o metoda deparazitara, gen pudra Bolfo sau picatura advocate pentru pisicute.
Buna!!!La dihorul meu am depistat un purice!Ce fac in cazul acesta? Ca ea nu sta sa il scot.