Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina. Aceasta boala nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control prin injectii zilnice cu insulina si o dieta adecvata. Daca dihorul mananca, bea apa si urineaza excesiv, este foarte posibil sa aiba aceasta afectiune…

Diabetul zaharat este, in multe feluri, exact opusul insulinomului. Celulele pancreasului secreta putina insulina, lucru care permite ca zaharul din sange sa creasca pana la niveluri inacceptabil de ridicate. Uneori, celulele din corp pur si simplu devin rezistente la zaharul din sange. In cantitati mari, zaharul actioneaza ca o “toxina” in corp si glucoza este “varsata” in urina de catre rinichi. Animalul urineaza mai mult decat de obicei, prin urmare, bea apa excesiv.

Pentru diagnosticarea diabetului zaharat este nevoie de doua aspecte: exces de glucoza in sange si in urina. Acest lucru este valabil pentru dihori, caini si pisici si este nevoie de probe de sange si urina pentru a diagnostica in mod concludent aceasta afectiune. In timp, excesul de glucoza incepe sa afecteze creierul. Dihorul incepe sa manance excesiv si, in cele din urma, acesta poate intra ceea  ce se numeste “cetoacidoza diabetica”, o tulburare de obicei fatala, care implica toate organele din corp.

Prima cauza a diabetului este distrugerea pancreasului. Doua cauze comune ale afectiunilor pancreatice care pot afecta secretia de insulina sunt operatia de insulinom si pancreatita. Stim ca ambele conditii apar cu o anumita frecventa la dihor. Din fericire, diabetul zaharat care se dezvolta secundar interventiei chirurgicale pentru insulinom este probabil cea mai comuna forma de diabet si tinde sa fie tranzitorie. Atunci cand organismul are timp sa se vindece dupa operatie si sa se ??adapteze la noul statut hormonal, diabetul zaharat se rezolva de cele mai multe ori fara tratament suplimentar.

Diabetul secundar pancreatitei poate fi mult mai complicat, deoarece dihorii par sa dezvolte o pancreatita “cronica activa”, avand ca rezultat o stare inflamatorie pe termen lung. Ei pot dezvolta “pancreatita fulminanta,” care deterioreaza pancreasul iremediabil, facandu-l insulino-dependent.

Alte cauze bine-cunoscute de diabet zaharat implica rezistenta la insulina, care apare atunci cand organismul produce suficienta insulina, dar celulele din organism nu mai raspund in mod corespunzator. Uneori hormonii produsi in aceste conditii, cum ar fi o  glanda suprarenala hiperactiva, pot face corpul mai rezistent la hormonii care regleaza metabolizarea zaharului. Evident, acest lucru nu se intampla la fiecare dihor cu hiperadrenocorticism, altfel am avea o epidemie de diabet! Dar unii dihori sunt mult mai sensibili la hormonii suprarenali si acest lucru poate declansa diabetul. Acest tip de diabet ar trebui sa treaca (dar, interesant, nu se rezolva intotdeauna!) cu terapie pentru hiperadrenocorticism.

Obezitatea este o alta cauza majora a diabetului si ar trebui sa treaca (nu intotdeauna) atunci cand animalul pierde din greutate.

Ultima cauza care ar putea provoca diabetul zaharat la dihor este tratamentul medicamentos. Unele medicamente precum steroizii, care sunt de obicei folositi pentru a stimula zaharul din sange (in cazurile de insulinom), isi pot depasi tinta si, prin urmare, sa conduca la diabet. Acesti steroizi sunt folositi pentru a trata mai multe alte boli, inclusiv limfomul. Nu este neobisnuit sa vedem pacienti tratati cu steroizi care dezvolta diabet zaharat, iar prednisonul si dexametazona sunt primele doua medicamente cel mai des folosite.

Dozele mari si utilizarea pe termen lung predispun dihorii la aceasta conditie.

Dihorii diabetici au tendinta de a bea foarte multa apa si de a urina frecvent. Mananca bine, dar au unele probleme cu mentinerea greutatii lor si au de obicei unul dintre factorii care predispun la diabet (boala suprarenala, pancreatectomie recenta pentru insulinom, terapie cu steroizi, obezitate). Uneori este posibil sa observati ca urina este lipicioasa la atingere – aceasta este din cauza excesului de zahar secretat in urina. Unii dihori cu diabet sunt mai predispusi la infectii orale, cutanate, ale vezicii urinare etc.

Odata ce diagnosticul este clar, tratamentul ulterior este mai complicat. Cea mai simpla metoda de tratament este eliminarea cauzei, daca este posibil: tulburari  hormonale (hiperadrenocorticism), asteptati ca pancreasul sa se vindece dupa o interventie chirurgicala in caz de insulinom, reducea sau eliminarea steroizilor si pierderea in greutate in cazul dihorilor supraponderali.

O componenta principala a managementului diabetului este dieta: pacientii cu diabet zaharat trebuie sa fie pe o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati. Acest lucru da combustibil organismului sub forma de proteina, ??fara a-l face sa functioneze la fel de greu ca atunci cand digera carbohidrati. De asemenea, se ia in considerare tratamentul cu insulina. In aproximativ 10 zile dupa inceperea terapiei cu insulina, se verifica glicemia pentru a vedea daca valorile au scazut. Prin verificarea acestor valori (curba de zahar in sange), se poate determina daca tipul de insulina si doza sunt potrivite pentru pacient.

Este nevoie de mai multe incercari pana cand sistemul incepe sa functioneze. Acest lucru poate fi frustrant pentru proprietar, medicul veterinar si dihor – dar este important sa se faca.

Extras din ”Diabetes In Ferrets” – Sandra Mitchell

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account