Dirofilarioza este o boala grava si potential fatala a inimii si pulmonilor. Iata de ce, pe perioada calduroasa a anului, deparazitarea dihorilor nostri este imperativ necesara.

Dirofilarioza este o afectiune foarte frecvent intalnita si este cauzata de viermele filarial (Dirofilaria immitis), care traieste in arterele pulmonare. Transmiterea bolii se realizeaza prin ciupitura de tantar. Larvele sunt inoculate sub pielea animalului, unde cresc pana la circa 6 luni. Ulterior isi croiesc calea catre inima unde se transforma in adulti, astfel incat ciclul biologic se poate relua.

Odata cu sosirea primaverii, dihorii sunt amenintati de aceasta afectiune. Este un moment propice sa vorbiti cu medicul veterinar pentru un tratament de prevenire a bolii, intrucat aceasta este aproape intotdeauna o condamnare la moarte.

Pentru prevenirea dirofilariei, se pot folosi urmatoarele substante: Ivermectina, Selamectina, Moxidectina si Milbemicina (Interceptor). Toate sunt 100% eficace si sigur de utilizat. Desi exista controverse asupra dozei de selamectina (respectiv intre 12 – 18 mg/kg), se pare ca a fost efectuat un studiu in care doza recomandata pentru siguranta maxima ar fi de 18 mg/kg, o data pe luna pe toata perioada calduroasa (1 mai – 1 octombrie).
* Desi exista articol pe aceasta tema, exista un produs licentiat pentru dihori care se gaseste si in Romania (vedeti articole similare) – ADVOCATE, de la Bayer, foarte eficient in preventia dirofilariozei.

Simptome:

  • Pierdere in greutate
  • Lesin
  • Tuse, letargie
  • Limba si gingii de culoare vanata
  • Dispnee (dificultate in respiratie)
  • Numar marit de eozinofile (analize sange CBC)
  • Inima marita si lichid in torace (radiografie)

De obicei, simptomele sunt subtile pana cand boala devine serioasa si pune in pericol viata dihorului.

Cand vine vorba de tratament, nu toate optiunile de mai sus sunt insa in regula. Ivermectina si Moxidectina ucid incet viermii adulti, dar acest lucru poate dura intre 6 si 18 luni. Selamectina nu este la fel de buna, deci nu este recomandata pentru tratament.

Immiticide (produsul care se utilizeaza la caini pentru tratarea dilofilariei) NU este suficient de sigur pentru utilizarea lui pe dihori sau pisici, prin urmare nu se foloseste ca metoda de tratament.

Astfel, Moxidectina sau Ivermectina sunt recomandate pentru tratamentul acestei afectiuni la dihori. Prednisonul este folosit in timpul tratamentului pentru a limita formarea cheagurilor de sange si pentru a reduce inflama?ia in plamani.

In acelasi timp, animalutul trebuie supravegheat permanent si restrictionat din punct de vedere al miscarii fizice intense. O activitate prelungita pe timpul bolii poate cauza atac de cord.

NOTA: Acest articol are doar scop informativ. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

Articol intocmit de dihori.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account