Din martie 1933, o noua boala contagioasa a aparut, afectand dihorii in Statele Unite si Canada. Numele bolii a fost descris de John Gorham in anii 80 si este strans legat de aparitia acestei afectiuni la nurci, numita insa Gastrita catarala epozootica. Diferenta fata de dihori este ca aceasta inflamatie afecta stomacul mai intai si apoi intestinele.
Termenul ‘epizootic‘ inseamna raspandirea rapida in mediul inconjurator, ‘catarala’ se refera la hipersecretia de mucus in intestinele afectate, iar ‘enterita’ inseamna inflamarea intestinului.
Un studiu efectuat de universitatea din Purdue a identificat agentul patogen ca fiind un coronavirus, prin descoperirea de antigeni in materia fecala si in intestin. Efortul lor de a izola acest virus a fost imposibil, prin urmare nu s-a putut face un vaccin impotriva acestei boli.
Semnele clinice sunt voma si diaree. De cele mai multe ori, accesele de voma raman nesesizate de catre stapani, pentru ca voma este apoasa si transparenta, dar care intr-un interval de 4-6 ore devine verzuie. In diaree este prezenta o cantitate mare de mucus si produce deshidratarea rapida a animalului. Dihorii afectati devin letargici din cauza deshidratarii si isi pierd pofta de mancare.
Azotemia si hiperglicemia au fost remarcate la animalele afectate. Enzimele hepatice ridicate au fost de multe ori diagnosticate gresit ca fiind boala hepatica (bilirubina este mare).
Tratamentul consta in administrarea de fluide intravenos si subcutanat (pana la 90 ml/lb/zi), antibiotice orale (amoxicilina 10-20 mg/lb de doua ori de zi timp de o saptamana) pentru a preveni infectii bacteriene care pot aparea si o dieta usoara. Deoarece enterita este virala, amoxicilina nu va trata direct boala, dar previne aparitia altor complicatii de tip bacterian. Aproximativ 20% din animalele infectate continua sa piarda greutate si sa aiba scaun apos chiar si dupa 30 de zile de terapie, datorita inflamatiei intestinului. Pentru prevenirea acesteia, se poate folosi prednison (0.5mg/lb) oral, o data pe zi timp de 2 saptamani.
Dihorii bolnavi pot infecta alte animale chiar si dupa 6 luni de la infectare, deci trebuie neaparat izolati de restul animalelor din casa. Virusul poate fi transmis pe haine, pantofi, nefiind neaparata nevoie de contact direct cu alt animal. Nu se stie exact daca virusul dispare complet din organism dupa aceasta perioada, insa cu siguranta nu mai este transmis.
NOTA: Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!