Insuficienta renala este o boala destul de intalnita la dihorii mai varstnici, datorita incapacitatii de regenerare a rinichilor. La fel ca la oameni, odata cu varsta, tesutul renal se distruge si nu mai este inlocuit de alt tesut normal, ci fibros, care nu face absolut nimic (cicatrice).  De-a lungul vietii, continuam sa pierdem tesut renal, iar rinichii nu mai au abilitatea de a functiona corect , adica sa filtreze toxinele in urina si cer mai multa apa pentru o hidratare corespunzatoare. Prin urmare, la batranete urinam mai des si bem mai multa apa. Este normal.

Insuficienta renala cronica apare atunci cand acest process inainteaza pana in punctul in care atat de putin tesut renal mai functioneaza, incat rinichii nu mai pot filtra toxinele, iar acestea se acumuleaza in sange. In stadiu incipient, tesutul ramas poate depasi hipertrofia si functioneaza in regula, dar in cele din urma, acest tesut hiperfunctional se pierde.

Cand 66% din rinichi nu mai functioneaza, nu se mai poate concentra urina, motiv pentru care animalul se va duce mai des la ladita. Din pacate, putini stapani vad aceste semne la timp. Cand peste 90% din rinichi nu mai functioneaza, creste nivelul de creatinina, uree si fosfor in sange. Cand BUN se mareste, dihorul nu mai mananca. Oamenii loviti de aceasta afectiune nu prezinta dureri, insa pot aparea dureri nespecifice, ca in cazul gripei.  Abia in acest moment, stapanii vad ca este ceva in neregula cu dihorul lor si merg la doctor. Nivelul crescut al BUN cauzeaza o respiratie urat mirositoare (de amoniac) si aparitia ulceratiilor bucale (insa mult mai rar la dihori decat la caini si pisici).

Nu exista tratament pentru insuficienta renala cronica, intrucat tesutul afectat nu mai este inlocuit niciodata de catre unul sanatos. Cand parametrii care indica afectiunea sunt crescuti, se ajuta organismul cu cantitati mari de fluide intravenos si subcutanat pentru a-l ajuta sa elimine toxinele. In timp, toxinele se acumuleaza din nou; asadar este bine sa fiti cu ochiul pe el la orice tip de schimbare de dispozitie, miros, pentru a efectua analizele de sange si a actiona ca atare.

De asemenea, se schimba alimentatia prin trecerea pe o dieta saraca in proteina, la indrumarea medicului veterinar.

Ca o masura de precautie la dihori si pisici cu varsta de peste 3.5 ani, se recomanda in general o alimentatie mai scazuta in proteina, pentru a intampina eventuale probleme.

NOTA:  Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786