Intrucat problemele dentare sunt dificil de tratat (si scump), se merita sa aloci putin din timpul tau pentru a preveni aparitia lor. Verificand starea dintilor si a gingiilor saptamanal, vei putea detecta anumite afectiuni in stare incipienta.

Dintii dihorului trebuie sa fie albi si ascutiti ca un ac. Daca acestia sunt decolorati (galbeni, verzi, gri sau rosiatici), inseamna ca s-a acumulat tartru. Tartrul apare la inceput  sub forma de placa si poate fi usor indepartat/a cu o periuta de dinti, tifon sau chiar cu unghia. Lasata asa, cantitatea de tartru creste si poate provoca aparitia gingivitei (gingii inflamatate si sangerande). Gingivita netratata duce la peridontoza, termen care desemneaza retragerea gingiilor si caderea dintilor.

Toate aceste afectiuni dentare cauzeaza abcese si infectii bacteriene, care se pot extinde in corpul dihorului, cauzand daune majore.

Dihorul isi poate rupe dintii destul de usor, mai ales caninii. Daca observi asa ceva, mergi neaparat la veterinar, deoarece nervul dintelui poate ramane expus. Veterinarul poate reface dintele sau pur si simplu il blombeaza.

Gingiile sunt foarte importante si sunt un bun indicator al sanatatii animalutului. Gingiile sanatoase sunt rozalii, moi si netede. Daca devin albe, albastrui si gri, contacteaza-ti veterinarul rapid, intrucat poate fi semnul unui cancer sau a unor afectiuni renale sau hepatice. Ulceratiile pot indica insulinomul (din nou, mergi la doctor).

Incearca sa deschizi usor gura dihorului si sa verifici daca are resturi de mancare blocate intre dinti (sau nu numai). Respiratia urat mirositoare este destul de ingrijoratoare, mai ales daca apare subit (afectiuni renale sau hepatice, ulcer etc).

Desi nu are nevoie de periaj pana intr-un an, este bine sa il obisnuiesti de mic cu aceasta procedura. Trebuie sa fii rabdator si foarte blajin, mai ales la inceput. Pentru a-l obisnui, atinge-I gurita cand se trezeste din somn si este alintat sau atunci cand este obosit dupa joaca. Da-i si o recompensa, pentru ca el sa asocieze controlul dentar cu o experienta pozitiva. Poti sa pisezi o vitamina sau ceva ce ii place lui si sa pui pe deget, inainte de a-l introduce in gura. Daca totusi refuza sa deschida gura, ia-l usor de ceafa; va incepe sa caste, lasandu-te sa te uiti inauntru. Fii totusi blajin, sa nu creada ca il pedepsesti (si daca il masezi pe urechi, casca).

Pentru periaj, ai nevoie de o periuta de dinti speciala pentru puisorii de pisica sau de caine (chiar si pentru bebelusi, cu parul foarte moale). Nu folosi pasta de dinti pentru oameni;fluorul pe care il contine este otravitor pentru cei mici. Orice pasta de dinti pentru caini sau pisici e ok.

La inceputul periajului, ridica usor obrajii si incepe din capatul dintilor, in partea exterioara (de multe ori, dihorii elimina tartrul sau resturile de mancare din interiorul gurii cu limba). Periaza usor si gingiile, mai ales la intretaierea cu dintii.

Sesiunea de spalat pe dinti trebuie sa fie scurta, nu mai mult de 30 secunde cand este deja obisnuit si aproximativ 10 secunde la inceput. Mai bine il periezi o perioada scurta de timp si mai frecvent, decat sa il stresezi cateva minute. Nu uita sa ii dai o recompensa in timpul si dupa periaj (sa vorbesti domol cu el, sa il pupi, pentru a-l face sa se simta in siguranta).

Daca animalutul are totusi nevoie de ajutor specializat, veterinarul este cea mai buna optiune. Dintii pot fi curatati cu ultrasunete, dupa ce animalul este anesteziat in prealabil. Ai grija insa, nu toti veterinarii stiu cum sa anestezieze un dihor, asa ca asigura-te ca stiu in ce se baga inainte de procedura.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4XhH_vKC-wY

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2025 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account