Nu uita ca, macar o data pe an, trebuie sa il duci la un control de rutina la veterinar.

  1. Greutatea – deoarece dihorii sunt  creaturi mici, o pierdere in greutate de cateva zeci de grame poate fi drastica  (cu toate astea, fluctuatiile de greutate sunt normale, mai ales primavara si toamna). Poti sa cumperi un cantar de bucatarie si sa ii verifici greutatea in fiecare luna. Orice fluctuatie poate fi semnul unei boli.
  2. Blana – trebuie sa fie lucioasa, mai putin in perioada de naparlire. Daca ii cade parul sau ai senzatia ca nu creste normal (pete, locuri goale), mergi la veterinar. De asemenea, ai grija sa nu aiba purici (daca apar puncte negre de mizerie in blanita, poate fi un semn). Picaturile sau lesele impotriva puricilor nu sunt indicate, insa poti folosi pudra pentru pui de pisica.
  3. Pielea – este uscata, decolorata si se cojeste? Este posibil sa aiba vreo afectiune dermatologica. Veterinarul este singurul in masura sa decida tratamentul corespunzator.
  4. Ochii – sunt larg deschisi si luminosi? Apar scurgeri? Ochii lacrimati pot indica alergii  sau infectii, poate chiar gripa. Daca simptomele nu dispar in scurt timp, mergi rapid la doctor.
  5. Urechile – trebuie sa fie rozalii si fara miros. Daca sunt urat mirositoare si apare o substanta inchisa la culoare, este posibil sa aiba raie auriculara. Daca nu este tratata, raia poate provoca infectii sau alte probleme.
  6. Gingiile – trebuie sa fie roz. Gingiile palide pot indica o problema. Apasa usor cu degetul si apoi elibereaza; culoarea roz trebuie sa revina rapid, indicand o circulatie sangvina normal. De asemenea, verifica si cantitatea de tartru care se acumuleaza.
  7. Respiratia urat mirositoare – poate fi semnul unei boli mult mai severe decat afectiuni ale dintilor sau gingiilor, cum ar fi afectiuni ale rinichilor, stomacului sau ficatului.
  8. Intregul corp – palpeaza usor. Daca simti vreun nod sau o denivelare anormala, mergi la veterinar.
  9. Talpile – dihorii mai batrani pot avea talpile uscate. Poti aplica vaselina pentru a proteja piciorusele de uscaciune , mai ales in timpul verii.
  10. Zona genitala – daca apare vreo umflatura sau semne de iritatie, contacteaza veterinarul.
  11. Tuse sau respiratie gafaita – mai intai elimina posibilitatea unui ghem de par in perioada de naparlire. Daca situatia se mentine, mergi de urgenta la medicul tau.
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786