Daca pentru un caine junior va trebui sa vizitati medicul veterinar de 3-5 ori, pentru un dihor sunt necesare doar 2 vizite. Incepand cu varsta de 3 luni, puteti solicita medicului dvs primul vaccin. Noi recomandam ca primul vaccin sa fie contra maladiei Carre (sau “antijigodios”, cum se mai numeste popular).

La minim 2 saptamani de la acesta, practicam un rapel, adica o repetare a primul vaccin, insotit de vaccinarea antirabica (sau “antiturbare” ). Rapelul este necesar pentru realizarea unui titru suficient de anticorpi astfel incat sa ofere protectie impotriva maladiei Carre.

ATENTIE !!!!!!!

Vaccinul folosit trebuie sa fie MONOVALENT (adica sa contina strict tulpina virusului maladiei Carre), jigodia fiind singura boala comuna cainilor si dihorilor (exceptand turbarea).

De acceea va recomandam sa nu se aplice pentru dihorii dvs o schema obisnuita de vaccinare practicata pentru un caine sau o pisica. In clinica noastra folosim produsul DISTEROM C (vaccin monovalent antijigodios).

Desi vaccinarea antijigodioasa este optionala (in sensul ca proprietarul decide daca isi doreste eliminarea oricarui risc de imbolnavire a petului sau), vaccinarea antirabica este obligatorie prin lege!  Atata timp cat aveti un dihor ca animal de companie, sunteti obligat sa-l vaccinati antirabic. In cazul in care se produce un accident in care dihorul dvs musca pe cineva, trebuie sa demonstrati prin prezentarea carnetului de sanatate ca animalul a fost vaccinat de catre medicul veterinar; carnetul sa fie parafat, iar datele dvs sa fie trecute in “Registrul de vaccinari antirabice” cu numarul lotului si data expirarii vaccinului. In SUA, animalul este automat eutanasiat si supus unor teste care determina daca acesta a fost bolnav sau nu, eliminand orice risc ca persoana muscata sa fi fost infectata.

Un alt aspect important de respectat in cazul vaccinarii antirabice este sa se respecte varsta de minim 3 luni. Sub nici o forma vaccinul nu trebuie administrat la o varsta sub aceasta limita, animalul dvs riscand sa reproduca boala (de altfel fatala).

Am intalnit in practica scheme de vaccinare aberante cu vaccinuri utilizate pentru feline, acestea neavand nicio legatura cu imunizarea unui dihor. De asemenea, celelalte vaccinuri polivalente utilizate la caini sunt inutile pentru un dihor.

Dupa primul vaccin antijogodios si rapelul acestuia + vaccinul antirabic, urmatoarea vaccinare este la un an zile de la acestea. Vaccinarea se va repeta anual pentru tot restul vietii petului dvs.

Reactii adverse:

Dihorii pot avea reactii adverse la vaccinare mai des decat cainii sau pisicile. Este posibil ca locul in care a fost vaccinat sa se inflameze sub forma unei mici umflaturi. De obicei, aceasta dispare de la sine.

In cazuri mai serioase, simptomele pot fi: diaree, umflatura, voma, letargie, febra, mancarimi si uneori chiar lesin. Reactia apare in termen de cateva minute dupa injectie pana la 8 ore si poate fi fatala. Gingiile devin palide, semn ca sistemul circulator cedeaza. Daca se intampla acest lucru, animalul respectiv nu mai trebuie vaccinat niciodata.

In caz de reactie alergica, se administreaza antihistamice, epinefrina si masca de oxigen. Temperatura corpului poate sa varieze drastic, motiv pentru care trebuie adusa la nivel normal (39.4 C). Daca nu isi revine in scurt timp, trebuie administrate fluide intravenos si posibil steroizi pentru a-i salva viata.

Dr. Boncea Radu & Ionescu Ana Maria

www.falconvet.ro

5 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Dihorii sunt vaccinati la ferma. Imagineaza-ti ce ar insemna o epidemie, ar muri toti iar pierderile ar fi enorme. Cat despre sterilizat, nu au de ce sa faca asta, pentru ca ii imperecheaza sau sacrifica.

  2. Sonia 13 ani în urmă

    la targul mures nu vacinau sau deparazitau nici un dihor, daca unul se imbolnavea a doua zi murea sau il omorau ei
    stiu ca nu suna bine
    statea in niste custi afara, roxana stie.
    de castrat/steriliazat nici nu au auzit …

  3. Autor
    Roxana 14 ani în urmă

    Antirabicul nu se poate face la o varsta atat de frageda (respectiv o luna, cand este intarcat), pentru ca puiul poate reproduce boala, in loc sa dezvolte anticorpi pentru ea. Atata timp cat mama puiului nu e cu spume la gura si suspecta de rabie, nu ai de ce sa iti faci probleme. Toti ne vaccinam puiutii asa, in crescatorie la fel.

    Jigodia nu se ia la om, asa ca nu ai de ce sa iti faci probleme. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu scoti dihorasul afara, sa il tii departe de maini curioase si, mai ales, nespalate, sau animale nevaccinate si nedeparazitate pana la varsta propice vaccinarii.

  4. Bukkosi Sandor 14 ani în urmă

    Se poate vacina dihorul dupa ce se desparte de la maicasa ?Si daca nu se poate si va musca pe cine nu ia nici o boala?Am intrebat pe medicul de veterinar si a zis ca se poate vacina antirabic.

  5. sorin 14 ani în urmă

    e dragut dihorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account