Daca doresti sa iti imperechezi dihorul, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte. Imperecherea nu este o idee buna, decat in cazul in care ai suportul material si cunostintele necesare in ceea ce priveste ingrijirea neonatala.

Masculii nesterilizati devin foarte agresivi cand sunt in preajma unei femele in calduri, iar femelele nesterilizate, daca nu sunt imperecheate, mentin un nivel mare de estrogen in organism, care in timp poate provoca anemie aplastica sau ulterior moartea (nu ies din calduri daca nu sunt cuplate).

Actul imperecherii este foarte dur. Masculul nu este deloc dragalas cu femela, provocandu-i leziuni pe gat sau tarand-o pe jos. Nici femela nu se lasa mai prejos si protesteaza. Sarcina dureaza intre 38 – 44 zile, dupa care puteti avea intre 2 si 17 pui (in general, fac in jur de 5-6 pui). Este bine sa iti hranesti dihorita in aceasta perioada cu o hrana mai bogata in proteine decat de obicei si sa o vitaminizezi.

Imediat dupa ce se nasc, puii trebuie separati de cordonul ombilical (de obicei o face mama, insa daca aceasta este depasita de un numar mare, e posibil sa nu mai fie la fel de atenta cu fiecare pui in parte), altfel exista riscul ca aceastia sa moara in urma obturarii circulatiei sangelui.

Dihoritele sunt in general mame bune, insa pot aparea exceptii: unele isi mananca puii, altele pur si simplu ii abandoneaza etc. Un pui sub doua saptamani nu poate fi crescut sub nici o forma de om. In crescatorii, puii abandonati sunt adoptati de alte mame.

Personal nu incurajez imperecherea in cazul persoanelor neavizate, cum fost cazul meu, spre exemplu. Dihorita mea a facut 10 pui si mai mult de jumatate dintre ei au avut probleme mari de sanatate. Din fericite, am fost ajutata foarte mult in acest sens de medicul meu veterinar, care a facut eforturi supraomenesti sa ii salveze (unul dintre ei avea tot scheletul deformat, a fost nevoie de 5 interventii chirurgicale ca sa poata merge). Am suferit pe langa ei aproape un an, ca sa nu mai vorbesc despre costurile acestor procedure si stresul de a-i vedea incapacitati. Pana la urma si-au revenit, si-au gasit stapani si acum sunt foarte iubiti.

Perioada de 2 luni in care ii tii acasa este foarte obositoare. Au nevoie de supraveghere constanta. Gandeste-te ce inseamna ca timp, bani, spatiu. Daca ai 2, 3 dihori cu probleme, nimeni nu ii va vrea, nici macar gratuit, moment in care raman 2 optiuni: ori ii eutanasiezi ori ii tii pe toti acasa. Cine ar vrea sa faca asta?

Pune totul in balanta inainte de a lua aceasta decizie. Cea mai buna idee este sa cumperi sau sa adopti. Sunt o groaza de persoane care si-au luat dihori si acum, din diferite motive, nu ii mai vor.

Sterilizarea trebuie facuta inainte de a intra in calduri, dar atentie, nici prea devreme, pentru ca le intrerupe dezvoltarea fizica (in jur de 6-7 luni). Operatia costa in jur de 150-200 RON si nu este executata de orice veterinar. Fii sigur ca ai gasit persoana avizata pentru asemenea procedura, altfel poti intampina necazuri postoperatorii serioase.

7 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 5 ani în urmă

    Buna, Ileana! Este foarte posibil sa intre in calduri, mai ales ca are varsta de 7 luni, sa aiba purici, sa aiba o durere care o deranjeaza sau vreo conditie medicala ascunsa. Recomandam o vizita la veterinar :). Toate cele bune!

  2. Catoiu Ileana 5 ani în urmă

    Buna , am și eu o dihorita are in jur de 7 luni (+,-)și am început sa observ un comportament destul de ciudat are intenția de a se musca in jurul cozi , se scărpina foarte mult ( Menționez ca e curată nu are absolut nimic pe pile si igiena ii este făcută regulamentar ) + ca devine destul de agresiva și e foarte agitata in preajma noastră .. poate sa fie in călduri ? Sau…?

  3. Marius 12 ani în urmă

    Buna. Am o dihorita de citeva luni si ne intelegem perfect. Ea are in jur de 8 luni si inca nu este sterilizata ( urmeaza sa fie operata saptamana viitoare). De ieri, am observat o schimbare majora in comportament: nu mai vrea sa iasa din cusca, nu se joaca si daca o scot in camera sta intr-un loc cu orele si se uita la mine. Nu e agresiva dar e mereu cu coada “stufoasa” si pare sa se sperie la unele atingeri. E cumva in calduri?

  4. Roxana 14 ani în urmă

    Buna, momentan nu stiu de niciun mascul nesterilizat. Ar fi unul, dar are doar 4 luni…
    Daca aud ceva, te anunt. Sper ca la intalnirea de pe 13 sa dam peste un mascul inca potent 🙂

  5. Amalia 14 ani în urmă

    Buna , as dori sa imi imperechez dihorita dar nu gasesc nici un mascul pe internet pentru a o imperechea , ma poti trimite undeva te rog? ms

  6. Roxana 14 ani în urmă

    Ce varsta au animalele? Dihorii intra in calduri in jur de varsta de 7 luni. Asta nu e perioada lor de imperechere, deci ma indoiesc ca ar fi vorba de o gestatie.

  7. Alin 14 ani în urmă

    Cum imi dau seama dak dihorita este gestanta????……am un dihor shi o dihorita adusa de 3 sapt. si dihorita este cam grasutza de cand am luato si nu am cum sa-mi dau seama dak este sau nu gestanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account