Este important sa stim ca nu orice specie de capusa transmite boala Lyme. In tara noastra, capusa numita Ixodes ricinus este cea mai periculoasa. Are un ciclu de viata de doi ani si reprezinta un real pericol inca din stadiul larvar, cand suge sangele infectat al soarecilor (sau deja mama poarta agentul patogen), iar anul urmator ramane infectata, chiar si sub forma de nimfa. Capusele prefera zonele stufoase, impadurite si vremea calda, deci in timpul primaverii, verii si toamnei multi oameni si caini pot fi intepati de aceste insecte. In Romania, judetele Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani sunt considerate zone cu risc.

Desi boala Lyme nu a fost studiata pe dihor, au fost intalnite cazuri de imbolnavire. Unele au fost tratate cu success, fiind luate din pripa, altele din pacate nu.

Simptomele se manifesta prin lipsa de echilibru, letargie, pierderea poftei de mancare, febra, inflamarea articulatiilor, paralizie pe membrele din spate care progreseaza pe masura ce trece timpul si, poate cel mai important semn, o inflamatie a pielii in jurul muscaturii. Este o leziune inelara rosie care se mareste de la o zi la alta si poarta denumirea de eritema migrans. Aparitia rash-ului la locul muscaturii poarta denumirea de leziune primara. Leziuni secundare multiple pot aparea ca reactie la infectia in sine, fara legatura cu muscatura. Ansamblul acestor leziuni este caracteristic bolii Lyme. Eruptia cutanata are o forma ovala sau rotunda (circulara).

Analizele de sange nu arata nimic iesit din comun.

Din nefericire, diagnosticul este dificil de facut, chiar si in cazul prezentei simptomelor tipice, pentru ca si alte infectii bacteriene pot avea rezultate similare la testele imunologice sau microbiologice.  Desi nu stiu exact care sunt costurile unor astfel de teste, stiu cu siguranta ca sunt de durata (ma refer ca timp de reactie pentru a salva animalul)  si destul de costisitoare.

Tratamentul consta in tetraciclina, amoxicilina si prednison, administrandu-se pe o perioada de 14–21 zile. Acesta trebuie facut cat mai repede posibil deoarece paralizia progreseaza cu o viteza uimitoare si dihorul moare de insuficienta respiratorie.

Boala Lyme se manifesta foarte rar daca se indeparteaza capusele in maximum 24 de ore de la infestare, pentru ca boala nu se ia prin muscatul efectiv, ci prin lichidul ingurgitat cu ajutorul caruia parazitul tine rana deschisa pentru urmatorul “festin”.

Este foarte important sa verifici animalul dupa ce ai fost la plimbare prin parc sau in locuri cu iarba si sa indepartezi capusele in cel mai scurt timp posibil (manual sau cu ajutorul deparazitarii externe pe care trebuie sa o ai la indemana tot timpul in cazul in care nu poti ajunge rapid la veterinar – se foloseste cea mai mica doza recomandata pentru pui de pisica).

Desi Lyme este relativ rar intalnita, insa atat de putin cunoscuta si dificil de diagnosticat la dihori, recomand precautia ca masura de preventie a bolii.

NOTA: Boala Lyme nu se transmite la om prin atingerea animalului bolnav, ci doar prin muscatura directa de capusa! Este singura cale de transmitere a infectiei.

Nu administrati dihorului medicamente pentru oameni, ci doar cele prescrise de medic!

Acest articol are doar scop informativ. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

1 Comentariu
  1. Simo_Pas 14 ani în urmă

    Spurcate sunt capusele astea …. Sper sa nu avem de furca cu ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account