Multi dihori se resemneaza si intra in rutina dupa cateva saptamani, insa daca trebuie sa ii dai medicamente pentru o perioada scurta, atunci iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos.
Lichide
Daca esti norocos, dihorului tau ii va placea din prima gustul medicamentelor si rezolvi problema din start. In acest caz, pune lichidul intr-o lingurita si lasa-l sa linga singurel. Daca folosesti picurator si vrei sa ii dai medicamentul direct in gura, ai grija sa nu ii intre pe gat, pentru ca poate face pneumonie. Aseaza picuratorul in spatele gingiilor, in ambele parti.
Daca nu esti atat de norocos, atunci pune lichidul intr-o seringa (fara ac) si scutur-o, pentru a amesteca substanta. Dupa aceea, incearca si vezi daca animalutul linge capatul acesteia de buna voie. Atentie, dihorii pot scuipa pe o distanta destul de mare, asa ca nu purta cele mai bune haine in momentul respectiv.
In cazul in care trebuie sa ii dai medicamentul cu forta, tine dihorul de cap si de umeri cu o mana si introdu continutul seringii in gura, insa cu atentie si usor, sa nu se inece. Dupa aceasta, da-i o recompensa si spune-i ca este cel mai bun dihor din lume 🙂
Capsule
Multi au reusit sa le dea pastilele pisate si amestecate cu o delicatesa sub forma de pasta sau au inmuiat capsula in unt de arahide. Dupa ce ai introdus capsula, tine-i gura inchisa cu delicatete, sa nu o scuipe afara si maseaza-i gatul ca sa facilitezi inghitirea acesteia.
Pot face dihorii transfuzii de sange?
Da. Se pare ca dihorii nu au tipuri de sange, asa ca orice dihor poate fi donator; cu cat e mai robust si mai sanatos, cu atat mai bine. Se pot preleva aproximativ 20 ml de sange la un dihor cu o greutate de 1 kg sau 12 cc de la o femela si sangele poate fi perfuzat imediat.
Daca dihorul tau urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale majore, ar fi o idee buna sa mai aduci un alt dihor ca potential donator, in cazul in care va fi nevoie.