Este posibil ca la un moment dat, cand iti tii animalutul in brate, sa te trezesti cu par pe tine…uneori putin, alteori destul de mult.

Dihorii au doua straturi de blana: unul la baza pielii, subtire, pufos si foarte des, care are rol izolator si un alt strat la suprafata format din peri mai grosi si lungi, cu rolul de a preveni murdaria si apa sa ajunga la piele. Primul strat este de obicei alb/crem si se poate vedea cu ochiul liber; cel de suprafata poate varia ca si culoare de la negru, maroniu inchis si ciocolata pana la sampanie, argintiu si alb. Tot blanita de suprafata le personalizeaza trasaturile, precum masca sau alte modele de pe corp.

Dihorii isi schimba blana de doua ori pe an, primavara si toamna, insa exista si exceptii de la regula. Acestia sunt foarte sensibili la lumina (naturala sau artificiala). Daca dihorul tau este expus constant la lumina, acest lucru ii poate schimba ciclul natural de naparlire. Blana nu va mai creste atat de deasa. Este posibil chiar ca acest ciclu sa nu fie bine definit; este de ajuns sa iti expui subit animalul la lumina intensa, pentru ca acesta sa isi schimbe brusc blanita.

Un lucru interesant este faptul ca atunci cand li se schimba blana, noul strat de par este inca sub piele si da acesteia un aspect albastrui (eu m-am speriat prima data, am crezut ca este bolnav:D). La dihorii cafenii, pielea are nota maslinie sau chiar kaki. Vei avea impresia ca este invinetit de la vreo lovitura, insa nu iti face probleme, este absolut normal ce se intampla.

O situatie des intalnita este cea a pierderii parului complet de pe coada. Apare mai ales la masculii nesterilizati, care au intrat in perioada de imperechere. Din cauza schimbarilor hormonale, parul de pe coada poate sa cada complet. Unii speculeaza ca acest lucru se intampla datorita secretiei mai mari de ulei in aceasta perioada, care blocheaza porii pielii.

Dihorii sterilizati expusi la lumina neregulat pot fi loviti de aceeasi ‘afectiune’. Parul cade de pe codita, insa cel nou nu este inca pregatit sa creasca. In cele din urma, corpul se regleaza si coada se repopuleaza treptat cu fire de par.

Dieta joaca un rol foarte important in procesul naparlirii. Daca iti hranesti dihorul cu mancare adecvata, acest lucru se va reflecta in blanita sa – aceasta va fi lucioasa si sanatoasa. Dihorii sunt carnivori si au nevoie de o dieta bazata pe proteina, grasime, vitamine, minerale si aminoacizi. Daca blana dihorului tau este aspra, mata si arata in general rau, ar fi cazul sa ii schimbi dieta pana cand nu apar alte probleme de sanatate. Unii dihori nu suporta schimbarea brusca in alimentatie, asa ca va trebui sa o faci treptat si cu mare grija.

Sanatatea animalului este importanta. Orice afectiune se reflecta in aspectul blanitei.

Exista o afectiune hormonala la femelele nesterilizate care cauzeaza caderea parului. Aceasta se numeste hiperestrogenism si apare la femelele nesterilizate care au intrat in perioada prelungita de calduri. Imperecherea sau sterilizarea lor evita aparitia acestei afectiuni extrem de periculoase, care culmineaza cu anemia aplastica (vezi articol).

O alta boala care determina caderea parului este cancerul glandelor suprarenale, care poate sa apara dupa varsta de trei ani. Parul incepe sa cada de la baza coditei si se extinde pana la 90% din corp. Cel mai bun tratament este extirparea chirurgicala a glandei afectate. In cele mai multe cazuri, tumorile sunt benigne iar rata succesului este foarte mare. De asemenea, implantul cu suprelorin este recomandat cand avem de a face cu hiperadrenocorticismul.

O alta cauza a pierderii parului sunt alergiile. Dihorii fac alergii la mancare (cu probleme digestive gen voma, greata si diaree) si la factori externi care irita pielea, in genul detergentilor sau muscaturilor de purici si capuse.

Iata cateva metode sa indepartezi parul nedorit:

  • cumpara o perie/manusa pentru pisici si indeparteaza parul cat poti de mult, fara sa stresezi insa animalul;
  • fa-i baie o data pe luna. Nu mai mult de atat, pentru ca este posibil ca in loc sa atenuezi situatia, acesta sa naparleasca mai mult timp decat in mod normal;
  • poti sa apuci blana cu mana si sa indepartezi efectiv portiuni mari de par. Daca acesta nu cade usor, nu insista (numai ce se ia cu mana).

In afara de periat, spalat, trebuie sa ii schimbi si asternuturile mai des decat de obicei, pentru a mentine spatiul curat.

Dihorul se ocupa si singur de inlaturarea parului cazut, lingandu-se constant. Acest par se colecteaza si formeaza ghemotoace, care ii pot crea discomfort. E recomandat sa ii dai laxative speciale in aceasta perioada pentru a usura procesul (de doua, trei ori pe saptamana) pentru ca dihorul nu scuipa ghemotoacele ca pisica. Daca nu se elimina prin digestie, ghemotoacele trebuie inlaturate prin operatie.

NOTA:  Acest articol are doar scop informativ.  Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

1 Comentariu
  1. ysyoko 13 ani în urmă

    Asta cred ca este unul dintre cele mai bune articole de pe tot siteul…:D anul trecut tare m-am speriat cand l-am vazut pe Rici fara par pe coada..norocul meu cu siteul asta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account