Dihorii sunt in generali infectati cu 3 tipuri de paraziti intestinali de tipul protozoarelor. Doua dintre acestea, Giardia Lamblia si Cryptosporidium Parvum, pot fi transmise si la om. Cel de-al 3 lea protozoar este Coccidia, care nu se transmite la om, ci la orice alt carnivor.

Giardia Lamblia

Giardioza nu este atat de comuna dihorilor.  Desi acestia pot fi bolnavi, nu este neaparata nevoie de manifeste simptome specifice. La oameni, giardioza se manifesta de obicei cu diaree si dureri abdominale. Desi teoretic poate fi transmisa la om, inca nu au existat cazuri raportate. Tratamentul nu este unul complicat si trebuie facut de medicul veterinar.

Cryptosporidium parvum

Criptosporidioza este determinata de infectia cu Apicomplexa protozoans din genul Cryptosporidium. Oamenii cu criptosporidioza manifesta diaree usoara pana la severa si sindrom pseudogripal. Desi oamenii ar putea lua, in principiu, criptosporidioza de la dihor, acest lucru nu a fost raportat. Nu exista niciun tratament eficient pentru criptosporidioza, dar sistemul imunitar al animalului elimina in cele din urma parazitul. Puii de dihor elimina infectia in cateva saptamani si este rar intalnita la dihorii adulti.

Coccidia

Coccidioza este comuna la dihori si cateodata provoaca diaree cu sange in cazurile dihorilor tineri. Exista multe specii de coccidia si, de obicei, fiecare specie infecteaza o gama limitata de animale similare. De exemplu, coccidia la ovine si caprine nu infecteaza caini, pisici sau dihori. Coccidia la dihori va infecta, de asemenea, caini, pisici sau alte animale cum ar fi vulpi sau lupi, dar nu si alte tipuri de animale – bovine sau ovine. Dihorii pot fi infectati cu coccidia in ferma de origine sau in pet-shop, atunci cand sunt expusi la caini infectati sau pisoi. Animalele adulte au rareori coccidioza, deoarece ele devin imune la tinerete. Coccidia dihorilor nu infecteaza oamenii.

De cele mai multe ori, chiar si atunci cand o proba de fecale este pozitiva pentru chisturi de coccidia (oua), parazitul nu cauzeaza probleme evidente dihorului. Chisturile din scaun nu devin infectioase pentru alte animale decat cel putin dupa o zi. Curatarea litierei in fiecare zi ajuta la controlul parazitilor si la prevenirea reinfestarii. Pentru a imbunatati starea de sanatate a dihorului si a preveni transmiterea coccidiozei la alte animale, dihorii ar trebui tratati de mici. Din cauza ciclului de viata a parazitului, tratamentul trebuie administrat timp de 10 zile consecutive, pentru a elimina coccidia din tractul gastro-intestinal. Este recomandat un test coproparazitologic la o saptamana dupa ultima doza, pentru a te asigura ca tratamentul a fost eficace.

Este posibil ca un dihor slabit si deshidratat din cauza diareei sa necesite spitalizare timp de o zi, in care sa i se injecteze solutii cu electroliti. Inlocuirea unei diete de slaba calitate cu o dieta de recuperare Premium ajuta puiul bolnav sa isi revina mai repede.

Articol intocmit de dihori.ro

5 Comentarii
  1. vasile 9 ani în urmă

    VA MULTUMESC

  2. Autor
    Roxana 9 ani în urmă

    Vaccinarea antirabica este obligatorie prin lege. Vaccinul antijigodios nu (prin lege), insa ‘obligatoriu’ pentru a proteja animalul impotriva bolii lui Carre.

  3. vasile 9 ani în urmă

    Buna ziua Este obligatorie vaccinarea dihorilor?

  4. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Buna Cristian 🙂

    Dihorii au tractul intestinal scurt, ciclul digestiv complet fiind in jur de 3 ore, deci e normal sa isi faca nevoile des, mai ales daca este puiut (si mirosul scaunului este mai puternic decat al unui adult). Nu sunt motive sa te ingrijorezi decat daca ai de-a face cu diaree, colorit sau textura anormala. Din cate stiu eu, dihorii din petshopuri nu sunt vaccinati si deparazitati, asa ca ar fi bine sa mergi cu el la un medic veterinar.

    NOTA: Dihorii cu adrenocorticism mai au scaun foarte des. Trebuie sa verifici ce varsta are dihorul si daca a fost castrat la timp…

  5. Cristi 13 ani în urmă

    Buna ma numesc Cristi!Am o dihorita pe care am cumparat-o de 2 zile de la un Petshop!Am o intrebare:Dihorita mea isi face treaba mare cam des,Este normal?Ea se scoala,bea apa,mananca isi face nevoile si se se culca iar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account