BOLI METABOLICE
- anemie (hiperestrogenism, hemoragie, leucemie, boala renala cronica);
- hipoglicemie (insulinom, corpuri straine in tractul gastrointestinal, boala hepatica severa sau septicemie);
- boli cardiace;
- obezitate morbida.
BOLI NEUROLOGICE
SNC – Sistemul Nervos Central
- Neoplazice: orice tumora a SNC (primara sau secundara)
- Infectioase: boala Carre (jigodia), rabia sau alte infectii ale SNC
- Inflamatorii: boala aleutina – encefalomielita
- Toxice: metronidazol
Coloana vertebrala
- Traumatice: hernierea discurilor intervertebrale (rar), fractura sau luxatie
- Neoplazice: tumori ale oaselor (condrom, condrosarcom), mielomul multiplu si tumori metastatice care se infiltreaza in corpul vertebral
- Vasculare: hematomielia, ca efect al hiperestrogenismului, infarct (rar)
- Infectioase: discospondilita, mielita (rar)
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL
- Durere sau hiperestezie la locul de trauma a maduvei spinarii, boala a discurilor intervertebrale, discospondilita si tumori ale oaselor (in afara de trauma, restul sunt rar vazute la dihori)
- Lipsa de durere de-a lungul coloanei vertebrale : boala sistemica sau metabolica; boli vasculare (hemoragie, infarct), unele neoplazii, leziuni ale SNC (toate sunt rar vazute la dihori)
- Instalare acuta, cu predilectie la dihorii mai mici de 1 an: obstructie a tractului GI; la dihorii de orice varsta: trauma a coloanei vertebrale; la dihorii in varsta: tumori ale oaselor.
- Instalare treptata sau intermitenta: de obicei boli sistemice sau metabolice; posibil in extruzia de disc intervertebral, daca extruzia este treptata (rar)
- Reflexe: localizarea slabiciunii in zona cervicala, toracolombara sau a discurilor posterioare lombare
- Hipoglicemie: predominant la dihorii de varsta medie si inaintata; slabiciune intermitenta. Acompaniata de alte semne: hipersalivatie, privire in gol, tremor, voma, diaree, blana cu aspect saracacios, letargie
- Anemie: mucoase palide, petesii sau echimoze, letargie, melena, vulva umflata (hiperestrogenism). Se stabileste prin analize amanuntite daca este vorba de anemie regenerativa sau nonregenerativa, in baza numarului de reticulocite
- Boli cardiace: suflu, aritmie, sincope
- Boli musculoscheletale
- Doar membrele afectate: disfunctie a maduvei spinarii daca toate cele 4 membre sunt afectate, leziuni in zona cervicala.
ALTE INVESTIGATII
- Electroliti
- Hipergamaglobulinemie (>20%) cand se suspecteaza boala aleutina
- Radiografie in zona spinala: leziuni ale coloanei vertebrale, tumori osoase, fracturi, luxatii. Herniile de disc si discospondilita sunt rare.
- Radiografii toracice pentru neoplazii
- CT sau RMN, daca este suspectat SNC
- Ultrasonografie abdominala: disfunctii gastrointestinale, hepatice, renale, suprarenale sau pancreatice
- Ecocardiografie, daca sunt suspectate boli cardiace.
Pareza posterioara poate aparea in diverse grade: unii dihori nu se mai pot sustine deloc pe picioarele din spate sau o pot face doar pentru o perioada scurta de timp, pe cand altii merg impleticit. Daca reusesc totusi sa se sustina pe picioare, nu mai au pozitia normala, cu spatele arcuit, ci sunt paraleli cu pamantul. O alta conditie care poate fi asociata cu pareza posterioara este incontinenta urinara.
Aceasta conditie nu este o boala in sine, ci un semn clinic al altor afectiuni, cum sunt cele descrise mai sus. Este important sa mentineti aria urogenitala/rectala curata si uscata, daca dihorul are incontinenta urinara.
NOTA: Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!
Roxana Neagu