Dihorii sunt animale crepusculare, active in general dimineata si la lasarea serii. In salbaticie, dihorii stau pe timpul zilei ascunsi in vizuine, departe de caldura si lumina solara. Pentru animalul nostru de companie, lucrurile stau putin diferit. Majoritatea stapanilor isi tin dihorii in camere luminoase ziua, iar seara ii supun luminii artificiale din casa.

S-a demonstrat ca expunerea la lumina (naturala sau artificiala) si sterilizarea prematura determina aparitia hiperadrenocorticismului, o boala foarte des intalnita la dihori si potential fatala daca nu este abordata la timp. In USA, dihorul este sterilizat la varsta de 6 saptamani, lucru care afecteaza balanta hormonala in organismul animalului. Din acest motiv, hiperadrenocorticismul apare mult mai frecvent in cazul dihorilor americani decat in cazul celor europeni (in multe state din cauza legislatiei care obliga pet-shop-urile sa ii vanda deja sterilizati).

Lumina excesiva cauzeaza o activitate excesiva a glandelor suprarenale (hiperplazie). Daca nu se intervine asupra expunerii in mediul respectiv, hiperplazia degenereaza in adrenocorticism si chiar cancer. Cu siguranta sunt si alti factori necunoscuti in aceasta ecuatie, insa se pare ca lumina este cel mai important dintre ei.

Stiu ca este nu se exista o solutie usoara pentru aceasta problema, insa este bine sa stim acest aspect si sa incercam sa imbunatatim calitatea vietii animalului nostru. Exista stapani care limiteaza expunerea la lumina artificiala noaptea, tinandu-i in camere intunecate. Astfel se respecta ciclul zi-noapte care este atat de important pentru animalutele noastre.

8 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Despre ce cancer este vorba si cum a fost diagnosticata? Ce analize i s-au facut? Daca are lichid intra abdominal, de ce nu se intervine? Ia vreo medicatie in momentul acesta, este monitorizata de doctor? Din ce localitate sunteti? Astept raspunsul dvoastra.

  2. Daiana 11 ani în urmă

    Buna.
    Am o dihorita de 6 anisori care are cancer. Am cautat pe internet mai multe informatii dar nu am gasit mare lucru. O ingrijesc zi si noapte, o dau jos din culcus ca sa isi faca nevoile, apa o are tot timpul langa ea dar nu stiu daca o doare…doctorul mi.a zis ca nu o doare desi cateodata scoate un sunet pe care nu l.a mai auzit pana acum la ea. In cei 6 ani a dormit cu mine in pat, a mancat ce a vrut, a fost sefa in casa…din ce cauza sa fi facut aceasta boala? Doctorul mi.a zis ca din cauza castrarii si cainii si pisicile, femele le creste riscul de a face cancer. De 2 zile nu mai mananca, are burtica marita din cauza lichidului iar pe laterale pe sub piele a aparut o roseata iar burtica i s.a cam invinetit. Nu stiu ce sa fac pt ea sa ii fie putin bine.

  3. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Buna seara. Dihorul poate avea relatie de prietenie cu alte animale, insa aceasta depinde foarte mult de temperamentul ambelor parti. Daca spuneti ca motanul dvoastra este un ‘killer’ care vaneaza oi si caini, nu cred ca va accepta brusc un dihor.
    In afara de aceasta, dihorul nu poate fi tinut liber. Este un animal extrem de curios, se poate accidenta foarte usor si se nu intoarce acasa atunci cand iese din teritoriu (cel putin din experienta mea de pana acum, nu am auzit de dihor care sa se intoarca acasa). Daca s-a pierdut, e bun pierdut!
    Cred ca ideal ar fi sa va luati un caine, in aceste conditii 🙂

  4. Alexandra 11 ani în urmă

    buna seara,tot caut informatii despre dihorul domestic..situatia e in felul urmator:locuim in zona montana,la sat,mai bine zis langa padure,singura casa,izolata,am un mascul de 11 ani norvegiana de padure si suntem asaltati mai ales toamna-iarna de soareci.aparatele electronice nu fac fata ori nu sunt bune.ne am gandit la varianta de a lua un teckel sau 1(2 am inteles ca e mai indicat sa se joace intre ei)dihori de casa.vara e caniculara,iarna e f rece.Teckelul nu stiu cat de bine rezista afara in frig iarna(chiar daca are o cusca izolata???)insa in casa sotul meu nu accepta decat pisica.In mansarda ar fi zona ok, poate doar vara e mai cald, dar e intunecat si au spatiu f mult(nu e luminata decat electric).ce as dori sa intreb e , o data daca spatiul e ok pentru dihor,daca se pot intelege cu motanul meu care e un killer ,vaneaza tot alunga inclusiv oi si caini din zona,si daca as putea sa las ,sa ii las daca sunt 2, liberi pe afara sau daca scapa ,risc sa ii pierd?? eu ma gandesc ca se pot educa sa iasa pe afara si sper ca vin daca ii chemi??poate visez doar:)).am nevoie de indrumarea unui /unei persoane care are acest gen de animalut ..eu iubesc orice animal (pasare de curte sa nu fie:)) dar nu stiu , nu pot spune ca sunt entuziasmata de ideea unui teckel, avand in vedere ca e un caine mic,sapa mult si face galagie multa.imi plac cainii calmi,activi,nu asa galagiosi,echilibrati .ar fi ideal sa prinda si soareci :)).deci,daca ma hotarasc sa iau dihor ,unul sau 2, care ar fi raspunsurile si sfaturile dvs ref la ce am scris mai sus??multumesc anticipat!

  5. Roxana 14 ani în urmă

    Cu placere 🙂

  6. Calin 14 ani în urmă

    Da, acuma este clar, merci 🙂

  7. Roxana 14 ani în urmă

    1. Sunt unul si acelasi lucru, e doar o chestiune care tine de semantica, insa am modificat in articol ca sa nu mai existe confuzii.

    2. ” …la intalnire am fost incurajati sa ii asiguram dihorului nostru ciclul zi-noapte, adica sa favorizam expunerea la lumina naturala.”

    Da, este un lucru corect, insa se vorbea de dihorul de apartament (Ana spunea ca isi tine dihorii in balcon). Poate sunt oameni care tin dihorul vara intr-un tarc sau cusca in curte si acesta este expus luminii solare directe 15 ore/zi. S-au facut studii de caz pe diferite grupuri de dihori, tinuti direct in lumina solara/apartament/loc fara acces la lumina, insa nu am vrut sa intru atat de mult in detaliu si sa subliniez numai concluziile. (“Lumina excesiva cauzeaza o activitate excesiva a glandelor suprarenale (hiperplazie)”)
    Ca sa concretizez, nu trebuie tinut in soare, iar in casa, daca este foarte luminoasa camera, sa aiba acces la locuri intunecoase in care sa se poata retrage atunci cand simte nevoia (custi acoperite sau casute/dulap etc), INSA trebuie sa aiba lumina naturala in locul in care traieste.

    Sper ca m-am facut inteleasa de data asta.

  8. Calin 14 ani în urmă

    1. adrenocorticismului = Hiperadrenocorticismul ?
    2. “S-a demonstrat ca expunerea la lumina (naturala sau artificiala) si sterilizarea prematura determina aparitia adrenocorticismului, o boala foarte des intalnita la dihori si potential fatala daca nu este abordata la timp”

    Spui ca expunerea la lumina naturala este o cauza a acestei boli. Dar la intalnire am fost incurajati sa ii asiguram dihorului nostru ciclul zi-noapte, adica sa favorizam expunerea la lumina naturala. Am citit si articolul in word (de pe site) si acolo scrie: “Expunerea pentru cat mai mult timp la lumina naturala” la metode de prevenire.

    Daca 1 nu e adevarat, retrag si 2 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account